Tova Magnusson: Viktigt att leta i gråzonerna

I verkligheten pågår rättegången om terrordådet på Drottninggatan i Stockholm för fullt – i den nya fiktiva tv-serien "Gråzon" hänger ett terrorhot över Skandinavien. Tova Magnusson spelar Säpo-agenten Eva som är helt dedikerad till sitt jobb och försummar sitt privatliv, vilket till slut hinner ikapp henne.

ANNONS
|

Förutom seriens manus var det just polisuniformen som lockade Tova Magnusson till rollen som Eva Magnusson i tv-serien "Gråzon" som snart har premiär på C More.

- Det är en tydlig yrkesroll man går in i, men som man måste fylla med en riktig människa. Man ska både vara professionell och lösa sin uppgift, samtidigt är det ju en riktig människa i den där uniformen. Det är spännande att ta sig an, säger Magnusson till TT.

ANNONS

Förenklar inte

Hon är själv imponerad av hur serien tar sig an ett komplicerat tema på ett bra vis.

- Den heter ju "Gråzon" och det är just det där om att inte förenkla historien eller hur man berättar den. När det sker onda saker är det lätt att man vill ha en förövare och ett offer och enkla förklaringar, men så är det inte och det tror jag är viktigt att påminna sig om i dag när man är väldigt snabb och kanske har åsikter om varför saker sker. Det är viktigt att leta i de där gråzonerna, säger hon.

Serien försöker förstå sina skurkar bortom deras handlingar.

- Det är så många problem som kräver att man tittar lite längre än att man bara straffar den som gör någonting. Då är det som att man bara jobbar för att få undan saker på ett ytligt plan, men vill man nå djupare så måste man se till andra strukturer och förstå att den som till synes är den onda och den goda... att det sällan är så enkelt, säger Tova Magnusson.

ANNONS

Stora frågor

Serien hanterar också frågan om vem som har makt över – och tar ansvar för – att berätta historien.

- När saker klaras upp och berättas och vi läser om det i media är det någon som har valt att berätta det på det sättet, det ska man inte glömma.

"Gråzon" har premiär den 22 februari, mitt under verklighetens rättegång gällande terrordådet på Drottninggatan i Stockholm i fjol.

TT: Hur tror du tittarna reagerar på det?

- Det har jag ingen aning om... folk kan väl skilja på fiktion och verklighet, säger Magnusson.

TT

Fakta: "Gråzon"

Regi: Jesper W Nielsen.

Manus: Oskar Söderlund och Morten Dragsted.

Skådespelare: Birgitte Hjort Sørensen, Ardalan Esmaili, Tova Magnusson, Johan Rabaeus, Karin Franz Körlof.

Premiär: På C More den 22 februari.

Fakta: Tova Magnusson

Ålder: 49 år

Yrke: Skådespelare, regissör

Tidigare: Har medverkat i tv-serier som "Bron" och "Saknad". Guldbaggenominerades för sina roller i "Svart lucia" och "Flickan". Regisserade flera avsnitt av "Solsidan" och "Rederiet".

Aktuell: Med "Gråzon" i C More och senare i andra och tredje säsongen av "Vår tid är nu" i SVT.

ANNONS