Lordi älskar sina masker

Lordi på scen utan sina monstermasker? Det kan du glömma, för det kommer aldrig någonsin att hända, slår Mr Lordi fast. – Jag älskar min kostym och min mask och känner att jag gör mig fin när jag går till jobbet.

ANNONS
|

De finska hårdrockarna är årets största affischnamn på Vicious Rock Festival. Ett val som säkert överraskade många och det var också avsikten, har festivalarrangörerna förklarat. Säkert lockar bokningen också en hel del nyfikna, inte minst bland dem som såg Lordi rocka hem hela tjottaballongen i Eurovision Song Contest 2006 med "Hard Rock Hallelujah".

Deras medverkan där var inte helt okontroversiell, varken för dem eller för deras fans. Och ingen, allra minst bandmedlemmarna själva, var förberedd på den totala hysteri som följde i segerns spår.

– Eurovision-febern varade i några år och det var en weird fucking trip. Nice på ett sätt men det fanns aldrig i vårt manus att vi ens skulle vara med i Eurovision och vi var inte alls föreberedda på till exempel det slag vi fick utkämpa med media på grund av maskerna och att vi inte ville visa oss utan dem, säger Mr Lordi, eller Tomi Putaansuu som han egentligen heter.

ANNONS

– Jag brukar säga att vi var rätt band på fel plats vid rätt tid och nu är jag stolt över det vi gjorde, men det fanns en tid när jag var SÅ trött på alla frågor om Eurovision. Att vara en "mainstream-kändis" ett tag var verkligen svårt, det var i konflikt med hur vi var i vanliga fall och på vissa sätt var det ... ett rent helvete!

När det gäller fansen så slutade Eurovision-resan totalt sett på minus, enligt Tomi.

– Hälften av fansen vi haft sedan tidigare övergav oss för att vi ställde upp i tävlingen. Efter vinsten hade vi 100 gånger fler, men 90 procent av dem försvann efter ett tag, så till slut hade vi i stället FÄRRE fans än vi haft innan.

– För mig känns det bara konstigt och fånigt. Eurovision är ju bara en jäkla tv-show – det borde inte spela någon roll för fansen att deras favoriter är med där.

Tomi är inte bara Mr Lordi och bandets frontfigur, han är också den som en gång i tiden startade bandet hemma i Rovaniemi. I år är det 25 år sedan han gjorde sina första demos under namnet Lordi, som under de följande åren byggdes på till en grupp.

ANNONS

Redan 1994 iklädde de sig de numera berömda monstermaskerna och latexkostymerna. Tomi förklarar att han, som stort Kiss-fan, inte kunde tänka sig att uppträda omaskerad.

– Jag förstår inte band som går upp på scenen och ser ut som grannen eller sig själva. En konsert är både en visuell och en ljudmässig upplevelse och varför skulle du gå på en konsert om det inte finns något värt att se? Du säger ju aldrig att du ska gå och lyssna på ett band – du säger att du ska SE bandet.

– Hälften av det Lordi har, har vi tack vare maskerna!

Vi pratar över telefon medan Tomi kör bil, men det går ändå att "höra" de uppspärrade ögonen och höjda ögonbrynen när han bestämt svarar på frågan om det någonsin har varit på tal att uppträda utan sin maskering.

– AB-SO-LUT INTE! Det kommer aldrig någonsin att hända!!! Jag ÄLSKAR att vara ett monster och jag älskar mina arbetskläder. Jag brukar säga att jag gör mig själv fin när jag går till jobbet.

– När jag inte jobbar kan jag gå och köpa mjölk utan att någon känner igen mig. Jag skulle ALDRIG byta bort det!

Varje gång Lordi släpper ett nytt album byter de ut maskerna och kostymerna, som huvudsakligen är gjorda av latex. Det är Tomi själv som både designar och tillverkar dem för alla karaktärerna i bandet.

ANNONS

– Jag brukade jobba som special effects makeup-artist och jag har gjort egna monstermasker sedan jag var sju år. Jag älskade att klä ut mig till olika figurer, som Hulken, Mupparna och ET, och gjorde egna masker och kostymer för att se ut som dem, så jag har en viss vana, förklarar Tomi med ett skratt.

– Jag ritar, gjuter och målar dem och hela processen tar ett par månader. Sedan får man laga och måla om dem med jämna mellanrum när vi är på turné – de är egentligen inte avsedda att användas dagligen.

Även om den värsta Lordi-hysterin lade sig några år efter Eurovision-vinsten så har de en gedigen karriär som stadigt rullar och går. I höstas släpptes deras åttonde album, i vintras turnerade de i USA och Kanada och nu har de precis inlett sommarens festivalturné, som på lördag tar dem till Trollhättan och Vicious Rock. Det är samtidigt deras enda spelning i Sverige.

– Vi spelar där vi blir inbjudna, därav att vi kommer till Trollhättan, säger Tomi.

– Men det är lite lustigt med Sverige, för vi spelade inte där på många år och nu blir det andra året rad. Men det är så det är – det går i cykler.

ANNONS

Han avslöjar att de är igång med att skriva låtar till nästa album, som beräknas släppas under första kvartalet 2018, och mer lär det bli.

– Jag kommer att fortsätta spela så länge jag lever. Det är det här jag vill göra och jag ser ingen anledning att mina känslor skulle förändras så radikalt att jag skulle ge upp det, i alla fall inte så länge folk vill se och höra oss.

– Men även OM det skulle bli så, så skulle jag ändå fortsätta att spela ensam. Fast jag kanske inte skulle sätta på mig masken då, bara för mig själv, haha!

Läs även:

Fakta: Lordi

Bildades: 1992 i Rovaniemi när Mr Lordi (alias Tomi Putaansuu) började göra demos under namnet Lordi

Monstermaskerna: började användas 1994 och har sedan dess varit en given del av Lordis identitet

Skivdebut: 2002 med singeln "Would you love a monsterman" och senare albumet "Get Heavy". Sedan dess har de släppt ytterligare sju album. Det senaste, "Monstereophonic(Theaterror vs. Demonarchy)", släpptes hösten 2016.

Eurovision: 2006 spelade de hem Finlands första och enda seger i ESC med "Hard Rock Hallelujah".

Medlemmar: Bandet har genom åren bytt ut både monstermasker och medlemmar. I dag består Lordi av Mr Lordi på sång, Amen, gitarr, Ox, bas, Hella, keyboards, och Mana, trummor.

Aktuella: Spelar på Vicious Rock Festival i Trollhättans Folkets park på lördag.

ANNONS