Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Bortglömt instrument lever

Upplevelsen lär bli mäktig när Trollhättans konsertförening drar igång höstens program. På lördag intas Hebetatern i Trollhättan av Göteborgsoperans orkester. Bland annat väntar Mozarts "Klarinettkonsert i A-dur" – med ett i många år bortglömt instrument.

Klarinettisten Helena Nyman Panofsky har legat i ordentligt under de senaste månaderna.

För nu ska en gammal önskan bli verklighet.

– Fantastiskt att få den här möjligheten, att göra det här har varit en dröm i tio års tid, säger hon.

Helena är till vardags stämledare i Göteborgsoperans orkester, nu kommer hon att träda fram som solist under framförandet av Mozarts "Klarinettkonsert i A-dur" som komponerades 1791.

Den speciella twisten är att verket kommer framföras med instrumentet det en gång skrevs för – bassettklarinetten.

Bakgrunden är att Mozart var en stor fantast av klarinett, ett vid tiden ganska nytt instrument, och han var även förtjust i det större bassetthornet.

För att kombinera dessa båda instrument till komponerandet tog han hjälp av en vän och lät bygga ett helt nytt.

Två månader efter uruppförandet av "Klarinettkonsert i A-dur" dog Mozart, och med tiden kom instrumentet att förpassas till musikhistoriens bakgård.

– Bassettklarinetten var bortglömd i 150 år. Musikforskare fick kännedom om på 50-talet när de började gräva. Man tyckte det var så konstigt att han skrivit konserten väldigt mycket utanför klarinettens vanliga register, berättar Helena.

Det spåret ledde fram till bassettklarinetten, som så småningom kom att nytillverkas. Helena kommer att använda sig av en sådan replika på lördag.

– Jag fick uppdraget i mars och det krävs väldigt mycket övning för att spela bassettklarinett så jag har hållit på hela tiden. Det här känns personligen som en otroligt rolig grej, ett minne för livet, säger Helena Nyman Panofsky.

Förutom Mozarts "Klarinettkonsert i A-dur" kommer Göteborgsoperans orkester – med Patrik Ringborg som dirigent – även att framföra Beethovens femte symfoni, även kallad "Ödessymfonin", på Hebeteaterns scen i Folkets hus.

Arrangemanget är Trollhättans konsertförenings första för hösten, och ordförande Sten Bengtsson är laddad inför det man har att erbjuda.

– Tycker att vi får en riktig kanonöppning. Många i orkestern har varit här tidigare, otroligt roligt att alla är här nu, säger han.

Konsertföreningens nästa programpunkt äger sedan rum den 22 oktober då violinisten Tove Lund och pianisten Viktor Stener kommer på besök. Båda började för övrigt sina musikaliska banor i Trollhättan respektive Vänersborg.

19/11 kommer blockflöjtskvartetten Sirena på besök och 16/12 blir det julkonsert med Trollhättans kammarkör.

MEST LÄST