Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

snoblind
Albumaktuella. Snöblind utgörs av Jonas Helander, Jim Almgren, Kalle Widén och Matti Arvinder. Kvartetten är just nu aktuell med albumdebuten t "Jag är marken, du är skalvet".

Bryter ny mark med Snöblind

Det händer mycket just nu för musikern Kalle Widén. Trollhättesonen har just börjat nytt jobb som musiklärare i Västerås, driver bolaget Tick Tick Tick Records och är aktuell med bandet Snöblinds debutalbum.

Det har gått ett tag sedan TTELA skrev om Kalle Widéns musikaliska äventyr.

I våras blev han färdig med studierna till musiklärare med inriktning jazzgitarr vid Musikhögskolan Ingesund.

– Och nu jobbar jag på en kulturskola i Västerås – ett så bra jobb att det var svårt att säga nej. Har precis flyttat hit, berättar han.

För ett par år sedan startade Kalle och kollegan Rasmus Andersson skivbolaget Tick Tick Tick Records, och detta spelar en avgörande roll när det kommer till bandet Snöblinds albumdebut "Jag är marken, du är skalvet".

– Tidigare har vi släppt singlar och då hade vi Warner i ryggen med deras pengar och kontakter. Nu blir det ett annorlunda arbetsätt men det känns väldigt lustfyllt och hoppfullt, säger han.

Kalle spelar bas i Snöblind, och rent musikaliskt finns det något vida begreppet poprock i grunden.

– Vi beskriver själva musiken som "en perfekt blandning mellan rå energi och drömlikt lugn". Vissa partier är ordentligt köttiga, andra väldigt svävande och melankoliska, säger Kalle och fortsätter:

– Tre fjärdedelar av bandet är från Härnösand och det finns väldigt mycket Norrlandsromantik och en sorts inåtskådan över musiken. Jag tror att omgivningen fostrar ett visst sound.

Hur har Trollhättan format ditt?

– Svårt att säga sånt om sig själv, men det skulle väl vara storheten i Gamle Dal som präglat mig, haha. Kanske finns en inåtskådan hos mig, fast det handlar mer om klippor och hav än höga fjäll, säger Kalle.

Han berättar att responsen varit mycket bra sedan albumet släpptes, och det finns annat kring Snöblind som kryddar tillvaron.

– Vi kallar det Spotlight-måndag, när vi presenterar en musikvideo till en låt på skivan. Det har blivit två än så länge.

– Annars har vi tagit en del hjälp av fans, som till exempel i låten "Hem till norr". Man kunde skicka in sin egen sång och så la vi de i ett mäktigt outro. Det är coolt att kunna samverka med folk som gillar musik och skapa tillsammans, säger Kalle.

Medlemmarna i Snöblind har en lång tradition av att vara utspridda rent geografiskt, men att detta trots allt fungerar bra i det stora hela.

– En sak jag lärde mig på musikhögskolan var att det inte går att bo nära de man vill spela med. Det krävs lite vuxenplanering helt enkelt. Nu håller vi på bokar kommande spelningar och det kommer att bli några i Västra Götaland i alla fall.

Förutom Snöblind och jobbet med artisterna på skivbolaget odlar även Kalle Widén sitt eget soloprojekt.

– I grund och botten handlar det om modern jazz med elektronisk touch, där jag tar med mig studion när jag är ute och spelar. Jag och min syster Stina kände lite på hur det funkade live när vi giggade i Antens kyrka.

– Man kan säga att jag spelar in mig själv i ett flöde. Mycket handlar om loopar men jag kollar även på visuella lösningar. Jag har haft planer tidigare på att släppa sologrejer men inte känt mig redo. Nu är jag bättre rustad både musikaliskt och inspelningstekniskt. I januari ska det vara färdigt.

Fotnot: Kalles syster Stina Widén är en av Sveriges mest lovande dirigenter, uppmärksammad av TTELA vid flera tillfällen.

Fakta: Snöblind

Bandet består av Kalle Widén (bas), Jim Almgren (gitarr och sång), Jonas Helander (gitarr och sång), Matti Arvinder (trummor).

Har precis släppt debutalbumet "Jag är marken, du är skalvet" på bolaget Tick Tick Tick Records, som drivs av just Kalle Widén som kommer från Trollhättan.

Snöblind har tidigare spelats en hel del på P3, inte minst singeln "Kan Själv". Bandet har samarbetat med exempelvis Shellback och har turnerat som förband till The Sounds.

MEST LÄST