Lussevakar. Limelight är ett av banden som dyker upp på måndag.
Lussevakar. Limelight är ett av banden som dyker upp på måndag.

Dags för traditionell lussevaka på N3

N3 i Trollhättan kör av tradition en lussevaka den 12 december, och så blir det även på måndag. – Det blir en musikalisk julkompott med stor variation, säger arrangören och tillika kreative coachen Torbjörn Jackson.

ANNONS
|

Traditionen med en lussevaka började redan på M15-tiden och den följde sedan med över till N3.

Nu är det dags igen och kvällarna brukar alltid få en speciell stämning över sig. Konceptet bygger på att band och artister får föranmäla sig till kvällen för att sedan få 10-15 minuter var på sig för ett framträdande.

Det kan också handla om annat än musik – som diktläsning eller dans.

– Det är alltid många som vill vara med så det brukar bli långa kvällar. Förra året höll vi på till tre på natten, men nu är det ju en måndag så det blir nog inte lika sent, säger Torbjörn Jackson.

ANNONS

I skrivande stund är 15 akter anmälda, men det finns plats för fler.

– Det roliga är att kvällen innehåller massor av olika genrer och personer i alla möjliga åldrar. Från N3 Kulturskolas ensembler till band som har hållit på länge. Dessutom finns det konstellationer som bildas bara för den här kvällen.

Och givetvis behöver man inte spela själv för att närvara – det är minst lika mycket en upplevelse för publiken.

– Det är väldigt trevligt för de som kommer för att lyssna, en riktigt mysig kväll i december med tända ljus, pepparkakor och skumtomtar.

När alla spelat färdigt brukar aftonen avslutas med att ett lussetåg bildas av de som är kvar. Det vandrar sedan sjungande ner i trapporna från femte våningen, med tända ljus i ett nedsläckt N3.

ANNONS