Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

ballroom
Till Vänersborg. The Ballroom Band har just släppte nya EP:n ”Swamp Tales”, och den 9 september blir det spelning på Vänersborgs teater. I mitten syns Martin ”Frontman” Andersson, bördig från staden.

”En sak är säker – vi ska ge allt”

The Ballroom Band på Vänersborgs teater är en lyckad kombination. Nu skrider det hyllade Americanabandet in i stan med rykande färska EP:n ”Swamp Tales” i bagaget”. – Vår spelglädje brukar smitta av sig och utvecklas till någon sorts masspsykos, säger Martin ”Frontman” Andersson.

Martin är ursprungligen från Vänersborg, och även om han bor i Stockholm sedan många år har han fortfarande mycket kontakt med sin gamla hemstad.

– Mamma och pappa bor där, jag har många kompisar i Vänersborg och brukar vara där några gånger om året. Vi älskar att spela på teatern, där är det alltid bra ljud och folk kommer verkligen dit för att lyssna, säger han.

The Ballroom Band har släppt fyra fullängdsalbum och två EP under de sju år man varit aktiva som band.

Och gensvaret har varit mycket positivt.

– För några år sedan var det på väg att bli nåt stort på riktigt, men det tippade aldrig över. Vi hade saker på gång i USA, men det var tyvärr mycket snickelisnack också, fortsätter Martin, som var musikproducent när The Ballroom Band nådde ut i tv-sofforna i våras.

– Det var en serie i Babel som hette ”Poppoesi” där elva artister tolkande elva svenska poeter. Vi var husband och spelade live i studion. Det var med massor av roliga artister med, som Stefan Sundström, Christian Kjellvander och Maxida Märak.

Martin berättar att bandmedlemmarna – som är högst aktiva på egen hand med diverse artister – funnit sina roller väl i The Ballroom Band.

– Musikerna är otroligt bra, de spelar med de bästa i Sverige, och när vi är tillsammans blir det magiskt bra.

Senaste beviset på detta återfinns på nya skivan ”Swamp Tales”.

– Trummisen Peter tröttnade på Stockholm och köpte en 1700-talsherrgård i Värmland. Vi åkte dit, satte upp grejerna och spelade in allt live. Musiken den här gången har någon sorts ”träskblues-New Orelans-sound”, berättar Martin.

– Och det här blir sista chansen att se oss på väldigt lång tid. Alla har sina andra grejer och att få ihop ett rep är i princip omöjligt.

På andra fronter har ”Frontman” fullt upp.

För bara ett par veckor sedan började han sitt nya jobb som kulturproducent på Värmdö kommun.

Dessutom håller han igång i sin podcast ”Jag spelar för livet”.

– Det började med att jag gick en kurs i Logic och bredvid mig satt Eldkvarntrummisen Werner Modiggård. Jag behövde göra nåt projekt och frågade om jag kunde intervjua honom.

Resultatet blev bra, och Martin fortsatte på spåret legendariska trummisar i form av Morgan Ågren och Bosse Skoglund.

– Sen var det inte svårt att kontakta fler musiker och få dem att ställa upp. Nu har jag gjort närmare 40 avsnitt och nådde för ett tag sen 50 000 lyssnare. Jag bestämde mig tidigt för att inte själv prata så mycket i programmen – det är inte jag som är intressant 40 gånger i rad, säger han.

Men nu är det fullt fokus på det som komma ska, där Vänersborg är sista anhalten på en miniturné om tre spelningar för att fira The Ballroom Bands nya släpp.

– Vi spelade där för ett par år sedan och folk har frågat om vi kan komma tillbaka. Hoppas vi kan göra om den kvällen. En sak är säker – vi ska ge allt, sen blir det en paus på obestämd tid.

Fakta: The Ballroom Band

Bandet består av Martin ”Frontman” Andersson (sång & gitarr), Pelle Andersson (dragspel, orgel, mandolin, kör), Jonas Lönngren (gitarr, dobro, banjo), Rikard Brandén (pedal steel, gitarr och kör), Clas Lassbo (kontrabas och kör) samt Peter Hjerpe (trummor). Alla medlemmar är aktiva musiker på många håll, som med Miss Li, Christian Kjellvander och bandet Farsta.

Har just släppt EP:n ”Swamp Tales” och har tidigare gett ut fyra fullängdare.

Spelar på Vänersborgs teater den 9 september.

Kuriosa om ”Frontman”: Är rugbyfantast och vann SM-guld med Vänersborgs RK:s juniorer 1991.

MEST LÄST