Ett paradis för Kiss-nördar


– Otroligt häftigt att kunna göra det här i Trollhättan, säger arrangören Henrik Bengtsson. Om en månad förvandlas nämligen staden till ett Kiss-nörd­arnas paradis.

ANNONS
|

Kiss är ett band som lyckas med något som är få förunnat – konststycket att ständigt locka nya generationer fans.

En som anslutit under resans gång är Henrik Bengtsson från Trollhättan.

– Det var tack vare min morbror Håkan Jensen som jag började lyssna på Kiss. När jag var liten var jag väldigt förtjust i Vikingarna, men Håkan lyssnade på Kiss, hade motorcykel och det kändes betydligt häftigare, säger Henrik, som är född 1990 och som för övrigt precis är färdigutbildad musiklärare.

– Som för så många andra unga tilltalade det visuella mig – Kiss är som fyra superhjältar och väldigt lätta att ta till sig. Så jag var fem år när jag verkligen började gilla dem. Sen har intresset gått i vågor, men jag har aldrig tappat Kiss sedan starten och kärleken till bandet är nu större än någonsin.

ANNONS

Med åren började Henrik samla på Kissprylar och han förfogar numera över några rariteter. Som exempelvis den väst Bruce Kulick använde under Hot in the shade-turnén 1990 och en tofs från Peter Criss mundering anno 1979.

Henrik såg sin första Kisskonsert som nioåring 1999 och sedan dess har det blivit många fler. Inte minst i höstas då han befann sig ombord under kryssningen Kiss Kruise mellan Miami och Jamaica.

– Den bästa konsert jag sett, konstaterar han.

Och så var det det här med Trollhättan Rock City, ett arrangemang där likasinnade kan träffas, få utlopp för sin kärlek till bandet och verkligen gå på djupet i detaljerna.

Den tändande gnistan var göteborgaren Magnus Fredriksson och dennes podd ”DestroyerAlive”.

– Tyckte det var så häftigt att han fått ut något mer av sitt intresse och det kändes som att jag också ville göra något.

Sagt och gjort, för två år sedan arrangerade Henrik den första upplagan av Trollhättan Rock City utan att veta vart det skulle bära.

– Visionen från början var att locka nånstans mellan 50 och 80 personer, intresset var väldigt stort och det kom 220.

Henrik berättar att han sedan fick många frågor om en uppföljare, men med tanke på att han drar det största lasset själv valde han att vänta två år för att hinna med.

ANNONS

I somras började biljetterna säljas och den 16-17 september är det dags igen. Programmet är betydligt mer späckat jämfört med premiäråret, bland annat kommer Ken Kelly och Dennis Woloch över från USA.

– Ken gjorde omslagen till ”Destroyer”, som är det mest ikoniska av dem alla, och ”Love Gun” som jag tycker är nästan lika snyggt. Dennis jobbade som art director från 1975 till 1988 och var inblandad i massor av omslag, reklam och turnéprogram. Han var så nära bandet man kan komma under den tiden och nu gör han sitt första framträdande utanför USA. En overklig känsla att de kommer hit, säger Henrik.

Diverse annat initierat Kissfolk kommer att figurera på olika sätt (se faktarutan) och dessutom kommer besökarna kunna ta del av två större utställningar. Det handlar dels om Alexander Johanssons stora Kiss The Exhibition – som sedan kommer att finnas kvar på N3 under några veckor – och Henrik Toftlings samling med kläder som verkligen använts av bandet på scen och i officiella sammanhang.

– Jag har fått väldigt positiva reaktioner, även av personer som kanske bara gillar Kiss lite grann. Det är verkligen världsklass på detta och större än vad många tror.

Fakta: Trollhättan Rock City 16-17 september

Fredagens program äger rum på Scandic Swania.

Under kvällen kommer Kissoraklet Alex Bergdahl intervjua Bernt Månsson – som drev Kiss första svenska fanclub – samt Johan Kihlberg och Niklas Olsson som jobbat med Kiss Army Sweden under olika perioder.

Bergdahl kommer också att hålla ett föredrag och visa en exklusiv film med en konsert från 1974.

Dessutom blir det livemusik i form av ”En akustisk hyllning till världens bästa band” och Kisstrubaduren ”Just a boy”.

Lördagens Kiss Expo äger rum på N3. Gäster från USA är konstnären Ken Kelly – som bland annat gjorde omslaget till ”Destroyer” – och Dennis Woloch, art director som jobbade med Kiss från 1975-1988. Journalisten Anders Tengner är också på plats, och det blir även föreläsningar med Carl Linnaeus (författare till boken ”Kiss – den osminkade sanningen”) och Alex Bergdahl.

På N3 visas Alexanders Johanssons stora utställning ”Kiss The Exhibition” och Henrik Toftlings samling äkta scenkläder. Det kommer även att förekomma annat Kissrelaterat på N3, som exempelvis en livepodd med ”DestroyerAlive” och en visning av en ocirkulerad konsertfilm från Johanneshov 1984.

På kvällen anordnas en efterfest med bland annat livemusik signerad norska Kliss Lik och Just a boy.

Bakom arrangemanget står den nystartade ideella föreningen Kissfans i Väst.

ANNONS