Hoten mot Robins finalplats

ANNONS
|

FEM I TOPP

Portugal – Salvador Sobral: Amar pelos dois

Kommer Salvador Sobral ens kunna uppträda? Hans medverkan har omgärdats av drama då han drabbats av hjärtproblem efter en operation. Han har därför haft sin syster Luisa som stand-in på alla repetitioner. Hon har också skrivit denna oerhört retroromantiska ballad, som förpassar dig direkt till en Disneyfilm från 50-talet. Stort plus för att Sobral sjunger på portugisiska, men jag har lite svårt för hans aviga manieristiska stil. Hur som helst är han en av spelbolagens favoriter till slutsegern.

Armenien – Artsvik: Fly with me

Ända sedan systrarna Inga & Anush har Armenien skickat etnofusionlåtar som menar allvar, med ett dovt industrimuller i botten och ovanpå det popslipad orientalisk sång. Artsvik är inget undantag. Videon till låten flörtar mycket med gamla goa KLF och Artsvik själv påminner om Annie Lennox, fast med långt hår.

ANNONS

Australien – Isaiah: Don’t come easy

Är det Rybak? William Spetz? Någon lagom olycklig pojkvasker i Skam? Unge Isaiah har ett utseende som ”går genom rutan”, som man säger, matchat med en stor röst som tog honom till vinst i australiska X Factor. Snygg produktion, men en lite mer anonym ballad än förra årets kanonlåt med Dami Im. Det är dock samma team bakom båda låtarna och det hörs.

Belgien – Blanche: City Lights

Årets radiohit utan konkurrens. Blir perfekt på bilradion, när du kör omkring sådär planlöst i den mörka sensommarnatten. Högsta betyg för det filmiska soundet, alltså. Tyvärr har Belgiens egen Lana Del Rey gått från favorittippad till … inte lika tippad, då hon iklätts en hopplös prinsessklänning och kämpar med den lågt lagda sången live.

Azerbajdzjan – Dihaj: Skeletons

Oklart vilka skelett det är hon har i garderoben, Dihaj, eller varför hon vill ge dem till mig. Den engelska texten är lite svårtydd, men produktionen är ganska smart och basen sätter bröstbenet i svängning, tillsammans med effektiva små elektroslingor och bryggor som gör att det aldrig blir tråkigt. Dessutom: Azerbajdzjan går alltid till final, det är sedan gammalt.

TVÅ KNASBIDRAG NI INTE VILL MISSA

Montenegro – Slavko Kalezic: Space

ANNONS

Slavko drar iväg Space rätt upp i schlagerrymden med motorerna fulladdade med eurodiscokitsch. Bara hans ENORMA fläta borde ge honom en finalplats. Glädje, människor! Det här är glädje. Och Susanne Lanefeldt i ohelig allians med Cirkus cirkör. Han blir lite ensam på den enorma scenen i all sin härlighet, Slavko. Men flätan lär fortsätta festen på Euroclub hela natten.

Moldavien – Sunstroke Project: Hey Mamma

Det är så många sega, jätteallvarliga ballader i år att jag faktiskt blir uppiggad när Moldaviens Sunstroke Project, inklusive Epic sax guy, återvänder till Eurovision. (Sök på ”Epic sax guy” på Youtube och ni ska finna en tio timmar lång film med frenetiskt moldaviskt saxjuckande från Sunstroke Projects deltagande 2010.) Detta är absolut fånigt – och befriande kul.

FAKTA: Startordningen

1. Sverige

2. Georgien

3. Australien

4. Albanien

5. Belgien

6. Montenegro

7. Finland

8. Azerbajdzjan

9. Portugal

10. Grekland

11. Polen

12. Moldavien

13. Island

14. Tjeckien

15. Cypern

16. Armenien

17. Slovenien

18. Lettland

ANNONS