Befriande. Gitta-Maria Sjöberg är just nu i Trollhättan för Aurora Winter Festival. Här ger sopranen från Sjuntorp Daniela Jancu Johannessen några väl valda råd, medan Bernhard Greter assisterar bakom flygeln.
Befriande. Gitta-Maria Sjöberg är just nu i Trollhättan för Aurora Winter Festival. Här ger sopranen från Sjuntorp Daniela Jancu Johannessen några väl valda råd, medan Bernhard Greter assisterar bakom flygeln.

Lyfter med Gitta-Maria

Gitta-Maria Sjöberg från Sjuntorp är van att uppträda på de stora scenerna världen över. Just nu är hon i Trollhättan för Aurora Winter Festival.

ANNONS
|

– Alltid speciellt att komma hit och se hur det utvecklar sig i Trollhättan. Och vilken musikskola det finns här alltså, säger den Sjuntorpsbördiga sopranen när vi möts på N3 där hon ska hålla en master class.

Det är dels Gitta-Maria Sjöbergs första besök på N3, dels premiär i Aurorasammanhang där tre konserter väntar för hennes del.

– Det har inte gått att få ihop det tidigare och nu känns det fantastiskt kul att få vara här. Jag har gjort ganska mycket kammarmusik tidigare och det är jätteroligt att samlas med så här fruktansvärt bra musiker, säger hon.

Gitta-Maria var knuten till Det Kongelige Teater i Köpenhamn från 1987 till 2013, och hon berättar att de sista åren var tunga.

ANNONS

– Jag hade många år som var väldigt bra, men slutet var tungt med massa besparingar. Många tvingades sluta och jag tycker att mycket blev totalt kaos. Allt stagnerade, säger Gitta-Maria och fortsätter:

– Själv gick jag i pension därifrån 2013, man kan gå vid 56. Men jag har bra gener från Trollhättan och min röst är väldigt intakt.

Faktum är att Gitta-Maria är verksam som aldrig förr.

Hon är grundare av och konstnärlig ledare för Nordisk sångfestival i Hälsingland och är fortfarande högst aktiv på den internationella konsertscenen.

– Det är verkligen en lyx att kunna säga ja till det jag vill nu, snart åker jag till Sankt Petersburg för att sjunga och undervisa. Och jag ska göra en spännande roll i en ny opera som heter "Silent Zone", under Copenhagen Opera Festival, berättar hon.

Nyligen har Gitta-Maria och maken, kompositören Matti Borg, flyttat till Helsingör.

– Vi har en musikstudio i huset och kommer bland annat att kunna ha workshops där. Att undervisa är fruktansvärt roligt och de senaste tio åren har jag ägnat mig en del åt det, berättar hon.

– Jag är utbildad sångpedagog men förr tyckte jag inte att jag visste nog, men nu känns det som att jag kan förmedla en del. Och det är fantastiskt att kunna göra skillnad för folk och lyfta dem dit där de ska vara, säger hon.

ANNONS

Själv hade Gitta-Maria som ung den legendariske operasångaren Kim Borg – som kom att bli hennes svärfar – som lärare när hon studerade vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn.

– Han gav mig många verktyg.

Besöket i Trollhättan under veckan handlar delvis om just undervisning, och TTELA hängde med under en lektion med Daniela Jancu Johannessen som elev.

Den rumänskbördiga sångerskan bor i Norge sedan 2009 och är sedan länge professionell.

– Jag fick reda på det här via internet och skickade in några inspelningar, alltid bra att lära sig nya saker, sa Daniela strax innan lektionen skulle dra igång.

Med assistans av Bernhard Greter vid flygeln skred sedan Gitta-Maria till verket, och lyssnade in sig på Danielas röst för att sedan komma med ett antal högst konkreta tips.

– Tungan åker ofta tillbaka på "a" för de flesta, det påverkar ljudet och det gäller att öppna upp så att ljudet kommer mer framåt, sa Gitta-Maria.

Sen följde en timmes hårdkörning där Daniela testade de nya tips som delades ut löpande, och till och med för ett operaotränat märktes det skillnad när hennes mäktiga röst fyllde orkestersalen i N3.

Efteråt var studenten nöjd.

– En väldigt bra lektion som kommer vara till stor hjälp för mig. Det här är en fin möjlighet, sa Daniela.

ANNONS

Som fick beröm av sin lärare:

– Du har en underbar röst, rik och med så mycket färg. Fundera på det här nu så fortsätter vi i morgon.

Fakta: Gitta-Maria Sjöberg

Kommer ursprungligen från Sjuntorp.

Är gift med kompositören Matti Borg och mor till Markus Borg, som nyligen syntes i "Sweeney Todd" i Köpenhamn.

Var på Det Kongelige Teater i Köpenhamn från 1987 till 2013.

Har gästspelat på en rad operahus världen över och är ofta engagerad som konsertsångerska.

Repertoaren är diger, och innehåller en rad stora roller.

Är just nu i Trollhättan för Aurora Winter Festival, med framträdanden fredag, lördag och söndag i Folkets hus kulturhuset.

Mer information om programmet finns på www.auroramusic.se.

ANNONS