Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

king-oliver
Tradjazzare. Gentlemen & Gangsters spelar i Folkets hus festsal på fredag, och bandet kommer till Vänersborg i sällskap med dansarna i Lindy Deluxe.

Musikföreningen laddar för säsong med jubileum

Nästa år firar Vänersborgs musikförening 75-årsjubileum. Först väntar ett intensivt höstprogram som inleds på fredag med ett besök av tradjazzbandet Gentlemen & Gangsters.

– Vi är alltid nöjda och förväntningsfulla inför en ny säsong. Tycker att det känns som att vi har ett bra och varierat program, säger Bengt Andersson, ordförande i Vänersborgs musikförening under snart 20 års tid.

Säsongen 2017/2018 smygstartade med Jazzfest i samband med den årliga jazzkursen i augusti, nu rullar den vidare.

På fredag gästas föreningen av tradjazzbandet Gentlemen & Gangsters, som även kryddar den musikaliska anrättningen med en dos swing.

De säger sig vara trogna den klassiska jazzens stora – exempelvis Duke Ellington och Louis Armstrong – och framför enligt egen utsago musiken "som den var tänkt att spelas – med den sanna gentlemannens finess, och samtidigt råheten och den brutala styrkan hos en härdad gangster".

Bandet är även populärt i danskretsar och med till festsalen i Folkets hus följer dansgänget Lindy Deluxe. Även publiken är välkommen att dansa med.

Den 10 september väntar sedan Oda Voltersvik och Giulio Potenza följt av J.D.G.D.R (14/9) och skådespelaren Jessica Zandén med pianisten Pia Yngwe som skildrar tonsättaren Gösta Nystroems liv (24/9).

Den 1 oktober är Babben Larsson på besök för ett framträdande med Vargöns storband under ledning av Sixten Hay.

En begivenhet Bengt Andersson tror blir en höjdare.

– Väldigt spännande, hon är lite av en doldis som sångerska och var här under Aqua Blå – det lät väldigt bra och hon har även en storbandsmapp med arrangemang av Mats Hålling.

Den 26 oktober väntar Anders Hagberg och dennes projekt Melodic Melange torsdag, 29/10 dyker den danska stråkkvartetten Nightingale String Quartet upp för ett framträdande under kulturveckan.

11 november blir det allsång för barn, 16/11 har sångerskan och kompositören Anna Lundqvist och hennes Quintet en releasespelning för sitt nya album som släpps redan nu i september.

17/11 är datumet för premiären av Club Classic, för alla som är nyfikna på klassisk musik, med quiz, mat och en liten konsert med violinisten Levon Chilingirian.

Den 1 december väntar glöggafton på klubb Gösta, med saxofonisten Amanda Sedgwick och husbandet.

Höstsäsongen rundas av i sedvanlig stil med Mellandagsblues, en mångårig tradition som i år gästas av Aunt Nancys och Bull's Eye.

Därefter väntar en späckad konsertvår, där även 75-årsjubileet kommer att uppmärksammas speciellt i utbudet.

Bengt Andersson:

– Föreningen bildades 1943 och är en av landets äldsta fungerande i sitt slag. Det blir tre konserter i februari och mars som vi märkt ut för jubileet.

MEST LÄST