Bluesdrottning. Erja Lyytinen med band kommer till Vänersborgs teater i kväll tisdag. Det kommer att bjudas på många låtar från det senaste albumet.
Bluesdrottning. Erja Lyytinen med band kommer till Vänersborgs teater i kväll tisdag. Det kommer att bjudas på många låtar från det senaste albumet.

Personligt med Erja Lyytinen

Att hitta sitt eget uttryck inom musikens värld är sannerligen få förunnat. En som lyckats: Det finska esset Erja Lyytinen, som skrider in i Vänersborg den 7 mars.

ANNONS
|

När TTELA upprättar kontakt med gitarristen och tillika sångerskan Erja Lyytinen på telefon är hon i princip hemma och vänder mellan två turnésvängar.

– Vi gjorde 24 spelningar i Finland på 28 dagar. Visst blir det mycket resa men det gick väldigt bra och har kommit mycket folk. Vi hade lite fest efteråt för att fira, säger hon och skrattar.

Sedan skivdebuten 2002 har hon hunnit med tio album och otal turnéer världen över, och 2014 års Elmore James-hyllning "The sky is crying" renderade stor uppmärksamhet.

Nu är Lyytinen aktuell med rykande färska skivan "Stolen hearts", en helt annan historia jämfört med föregångaren.

ANNONS

– Den här gången är det bara originalmaterial. Jag skrev 15, 16 låtar och valde ut elva som jag tyckte passade detta album. Låtarna reflekterar där jag befinner mig i livet, som en sorts spegel, säger Erja och fortsätter:

– Men även om texterna är väldigt personliga, innehåller de även en hel del fiction. Musiken är bluesrock, inte så traditionell för den som bara gillar det. Anledningen är nog att jag studerat så många olika stilar. Men det finns på något sätt alltid blues med i det jag spelar.

Inspelningarna av "Stolen hearts" bestod av två delar. Först Erja med band i en studio i Helsingfors, därefter begav hon sig till State of The Ark Studios i London för att fortsätta.

Tillsammans med ingen mindre än Chris Kimsey, som jobbat med en och annan klassiker i sina dagar.

Med namn som The Rolling Stones och Led Zeppelin på cv:t har förstås engelsmannen sedan länge legendarstatus i branschen.

– En jätteduktig kille, fantastiskt roligt att få jobba med honom och häftigt att spela in i London. Sedan mixade han även skivan och jag är otroligt nöjd med resultatet. Den har fått skitbra recensioner.

Som gitarrist har Erja Lyyttinen ett helt eget uttryck, med influenser från diverse håll och tidsepoker.

ANNONS

– En favorit är Eric Johnson och Robert Randolph – som spelar pedal steel guitar – en annan. Och så Son House, Muddy Waters och ... det finns så många.

I kväll tisdag kommer Erja Lyytinen med band till Vänersborgs teater för ett framträdande i föreningen Blue Chains regi.

Huvudpersonen själv är laddad.

– Det är väldigt spännande att komma ut och se reaktionerna på låtarna från en ny skiva. Vi kommer spela många från den. Och jag hoppas att svenska fans kommer tycka om det lika mycket som de finska.

Fakta: Erja Lyytinen

Nyligen släpptes hennes senaste skiva, "Stolen hearts" som är Lyytinens tionde studioalbum.

I kväll tisdag 7 mars kommer hon till Vänersborgs teater för en spelning i Blue Chains regi.

Erja Lyytinen backas upp av Kai Jokiaho (trummor), Juha Verona (bas) och Antti Ikola (keyboard).

ANNONS