Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Richie Ramone fick tillbaka pulsen

Han var med i det stilbildande punkrockbandet Ramones under några hektiska år på 80-talet. Sedan försvann Trollhätteaktuella Richie Ramone från musikvärlden. Nu förvaltar han arvet från förr – och är samtidigt fullt aktiv med sin nya musik.

När TTELA får kontakt med Richie Ramone är det förmiddag, och 60-åringen (fyller i dag) ska snart bege sig till flygplatsen efter att ha gjort ett antal stopp i England.

– Senaste spelningen var i Blackpool på en festival och det blev en riktigt bra show där. Nu åker vi över till Sverige och Finland och det ser jag verkligen fram mot, säger Richie, som uppträder med sitt band på Backstage i Trollhättan i morgon.

Året var 1983 när trumslagaren i fråga kom in som en frisk fläkt i Ramones, som Marky Ramones efterträdare.

Så dags hade det ikoniska bandet redan satt djupa avtryck i musikhistorien, och Richie är stolt över de år som sedan följde.

– Välsignad är egentligen det rätta ordet. Varje dag var speciell och det var fantastiskt att få vara med i ett av historiens bästa rockband. Ett band som förändrade musikens sound och kom med något ingen tidigare hört, säger Richie.

– Jag och Joey var väldigt nära vänner och vi fyra i bandet gjorde fantastiska shower, det var en perfekt lineup. Samtidigt var det hektiska år. Jag var med i fyra år och tio månader, hann med runt 570 spelningar och var med på tre studioalbum, säger Richie.

På dessa finns han även representerad som låtskrivare, med "Somebody put something in my drink" som den antagligen mest kända låten.

I slutet av 1987 lämnade han dock bandet vilket så småningom banade väg för Markys återkomst.

– Det hade inte med några personer att göra utan var helt businessrelaterat. Synd, men det gick inte för mig att vara kvar, säger han.

Richie berättar att han flyttade till Los Angeles där han först spelade med ett antal mindre band.

– Sen slutade jag med musiken helt och jobbade med massa olika saker. Jag spelade inte alls på tio år, säger han.

Det skulle dock bli ändring på den på den punkten, tack vare eventet The Joey Ramone Birthday Bash där frontmannen som gick ur tiden 2001 hyllas den 19 maj varje år.

– Joeys bror Mickey Leigh ville att jag skulle komma och spela och det gick riktigt bra. Alla sa att jag fortfarande hade det i mig, säger Richie.

Händelsen i mitten av 00-talet sådde ett frö som kom att blomma ut i en fullskalig återkomst till musikscenen.

– Att spela är på sätt och vis som att cykla – det finns där om man en gång lärt sig. Jag började för 50 år sedan och har inte återuppfunnit något. Men man måste hålla igång, jag tränar till exempel på gym, och den dag jag känner att jag börjar sacka lägger jag av, säger han.

För tio år sedan samarbetade Richie med symfoniorkestern Pasadena Pops Orchestra, där musik baserad på "West Side Story" framfördes.

– Det var en del av min comeback och väldigt spännande att göra, som att jobba med andra taktarter än vad jag är van vid. Sen blev det tillbaka till rocken, jag älskar att spela snabbt och aggressivt.

Hittills har det blivit två soloskivor, låtskrivandet till den tredje är igång och turnerandet är intensivt.

– Det är underbart att spela live och vara ute och träffa människor. Ganska roligt hur saker och ting fungerar i livet, hur det kunde bli så här igen. Jag har ingen årlig plan utan det får flyta på som de gör.

I morgon lördag äntrar Richie och hans tre medmusiker scenen på Backstage i Trollhättan, med en låtlista av varierat snitt. Det kommer att bli en blandning av väl valda Ramonesnummer och Richies senare material.

– Ingen kommer att bli besviken, och efter showen finns jag kvar och snackar med den som vill och skriver autografer. Sånt tycker jag är otroligt viktigt, men för många år sen brukade vi springa iväg, haha.

Fakta: Richie Ramone ...

... föddes som Richard Reinhardt i Passaic, New Jersey den 11 augusti 1957.

... var med i det stilbildande punkrockbandet Ramones (bildat 1974) mellan 1983 och 1987. Han medverkade på skivorna "Too tough to die" (1984), "Animal boy (1986)" och "Halfway to sanity" (1987).

... skrev sex av bandets låtar, däribland "Somebody put something in my drink".

... är tillsammans med Marky Ramone och C.J. Ramone de enda av bandets medlemmar som fortfarande är i livet.

... har släppt soloalbumen "Entitled" (2013) och "Cellophane" (2016).

... kommer till Backstage Rockbar i Trollhättan lördagen den 12 augusti. Förutom Richie på trummor och leadsång utgörs bandet av Ronnie Simmons (gitarr), Clare Misstake (bas) och Ben Reagan (gitarr samt trummor i de låtar där Richie tar plats längst fram på scenen).

 

MEST LÄST