Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/17
ANNONS ▼

Rockabilly-yra på Swania

Storblommiga klänningar, otvättade jeans och svängig musik. I helgen samlades rockabillyälskare på Scandic Swania för två dagars festligheter.

Det är nästan så att man kan tro att vi är tillbaka på 50-talet, då när rockabilly hade sin storhetstid. Fast i stället för Elvis Presley står Little ace & his specialties på scen, i baren betalar folk med kort och inte kontanter och någon jukebox syns inte till så långt ögat kan nå. Men prickiga och blommiga klänningar med vida kjolar, tatueringar, victory rolls och blanka bakåtkammade luggar skvallrar om vilken tidsålder besökarna älskar.

– Jag älskar musiken och hela grejen. Vi är människor som i vanliga fall lever på sommaren men här får vi chansen att leva på vintern också, säger Maria Allerdahl.

För sjätte året i rad arrangeras Rockabilly Mayhem i Trollhättan, och det är välbesökt som vanligt.

– Vi är här för musiken först och främst. Men också för alla trevliga människor som är här, säger Linnéa Andersson som är på plats tillsammans med tre kompisar.

När TTELA besöker minifestivalen har festen bara varit i gång i någon timme och det märks. Det är långt ifrån fullt på dansgolvet och bara några enstaka modiga personer svänger på höfterna lite försynt. Men inte länge till. Desto senare kvällen blir desto fler vågar inta dansgolvet. Little ace & his specialties river av låt efter låt i ett rasande tempo, till slut har de flesta svårt att stå still.

Ute bland försäljarna är det lite lugnare. Här hittar vi Helena Karlsson, från butiken El Bastardo i Göteborg, som varit på plats alla år.

– Det är skitkul här. Jag hinner tyvärr inte se så mycket, men jag får njuta av gött tjöt med folk och att sälja grejer. Det här är världens bästa kontor.

I foajén springer vi på mer långväga gäster, från London till Trollhättan bara för att känna en smak av 50-tal. Annars är de flesta av besökarna från närområdet och många återkommer år efter år. Kärleken till musiken och en svunnen tid är det som förenar. 

– Sällskapet, musiken och sammanhållningen är det bästa. Att alla umgås, säger Emma Toth, som bor på hotellet hela helgen tillsammans med Charlotte Dighammar.

Det är dags för Little ace & his specialties att tacka för sig, nästa band ska upp på scen. Fler chanser till dans, nya bekantskaper och kanske en och annan flört. Natten är fortfarande ung.

 

MEST LÄST