Ny duo. Sofia Karlsson turnerar för första gången tillsammans med Jakob Nyström och under söndagskvällen spelar de i Trollhättan.
Ny duo. Sofia Karlsson turnerar för första gången tillsammans med Jakob Nyström och under söndagskvällen spelar de i Trollhättan.

Sofia är alltid på jakt efter nya uttryck


– Rutin är förbjudet när man håller på med musik. Jag älskar att prova nya saker, säger Sofia Karlsson. Under söndagskvällen äntrar hon Cirkus Cirkus tillsammans med Jakob Nyström.

ANNONS
|

– Det kommer både bli några nya låtar och sådana från tidigare i mitt liv. På temat kärlek och svek men ändå med hopp. Det viktiga är att jag känner för låtarna, och det behöver inte alltid vara mina egna, säger Sofia Karlsson och fortsätter:

– Ett driv jag har är tron på att musik och konst behövs som innehåll i människors liv, så att man inte bara tänker på pengar och utseende eller vad det kan vara.

En trogen följeslagare på Sofias musikaliska stigar är Dan Andersson, som Sofia tolkade på sin andra skiva "Svarta ballader" (2005). Genomslaget blev enormt med över 100 000 sålda exemplar och en Grammis för Årets visa.

ANNONS

– Hans poesi är som en del av mig och hela min musikkaraktär och ligger mig så otroligt nära. Jag spelar alltid något av honom. Det kan bli allt från Dan Andersson till Dolly Parton, jag gör det som känns mest aktuellt just nu, säger Sofia som under åren gett ut flera plattor, både med eget och andras material.

Hon har framträtt i Trollhättan förut, men aldrig under sommaren.

Och aldrig i sällskap med gitarristen Jakob Nyström, Umeåmusikprofilen som bland annat hörts i bandet Isolation Years och soloprojektet Algesten.

– Det är första gången som vi turnerar ihop, han har en fantastisk röst och spelar underbart. Både för min egen och för publikens skull vill jag prova olika saker, säger Sofia, som förutom sången bland annat trakterar olika stränginstrument, inte minst den bouzouki-gitarr hon spelat på sedan 2006.

Vid sidan av det egna artisteriet kan Sofia Karlsson även titulera sig skivbolagsdirektör och producent.

I serien "Sally Wiola Sessions" har hon producerat och gett ut två instrumentala skivor, med Martin Hederos och duon Lisas.

– Tycker att jag har någon sorts öra för att göra album och ville verkligen ge ut de här artisterna för världen att ta del av, säger hon.

ANNONS

– Nu håller jag på med en egen instrumentalplatta som ingår i serien och det känns otroligt spännande. Det kommer att bli jag och olika gitarrister. Och kanske lite sång. Förhoppningen är att den kommer ut i år.

Nu är det emellertid fullt fokus på sommarens konserter där Trollhättan och Fallens dagar-söndagen är nästa punkt på agendan.

– Det är så lyxigt att åka ut på sommarturné, Sverige är så annorlunda under den här årstiden och det finns verkligen fantastiska scener.

ANNONS