Subkult toppar med internationella namn

En stabil ettåring med mer internationell prägel och ett bredare musikutbud. Subkultfestivalen drar under fredagen igång sin andra upplaga. – Vi vill bli en mötesplats, säger projektledaren Christian Trollvik.

ANNONS
|

När Subkult föddes i augusti förra året kom uppemot 500 besökare till festivalen i Trollhättans Folkets park. För att undvika att krocka med Way Out West igen, valde den ideella föreningen Subvox, som står bakom Subkult, att i år flytta festivalen till 16-17 juni.

– Allt var väldigt lyckat förra året, bortsett från vädret, så vi hoppas juni kan bjuda på betydligt bättre väder, säger Christian Trollvik.

Han konstaterar att förberedelserna inför årets festival har flutit på utan mankemang och att allt därför känts mycket mer stabilt än första året.

– Vi är mer förberedda själva i år och dessutom vet alla vi samarbetar med vilka vi är och vad vi vill. Det sparar mycket tid och möda, fortsätter Christian Trollvik.

ANNONS

En nyhet 2017 är ett speciellt VIP-område.

– Det är för dem som vill ha lite extra festival med livemusik av singer/songwriters, dj:s och lite mysigare miljö. Vi vill bli en MÖTESplats också, förutom att vara en festival och det här är ett steg på den vägen, förklarar Christian.

Han gläds åt att två av fjolårets artister i princip bett att få komma tillbaka även i år, vilket betyder att såväl Kristian Anttila som Riket är några av artisterna som underhåller live på VIP-scenen.

– Och så kommer Fredrik Strage för att dj:a. Det känns stort!

Även om de artister han nu nämner är svenska, så är det stark internationell prägel på årets line up.

– Vi har satsat lite mer på det och har faktiskt BARA internationella huvudnamn i år.

– Vi håller på att bygga ett namn och en känsla för Subkult och hoppas att de internationella banden ska hjälpa till att sprida vårt namn även utanför Sveriges gränser.

En annan nyhet för i år är att det musikaliska utbudet har breddats, vilket betyder att festivalbesökarna även kan lyssna till rock och metal.

– Det är också viktiga subkulturgenrer. Vi är inte bara en synthfestival, som många säger, fortsätter Christian med ett skratt.

ANNONS

– Det är fördomar som vi vill bryta. Det här är en KULTURfestival, där man kan uppleva såväl musik som burlesk, magdans och mycket annat. Fina kulturformer att lyfta fram.

När det gäller framtiden så tar arrangörerna ett år i taget och förklaringen till det är enkel.

– Vi är en ideell förening och organisation, därför har vi inte möjlighet att lägga en flerårsplan. Allt beror på hur ekonomi och annat ser ut, sedan tar vi beslut utifrån det. Vi har en tanke, men får anpassa den efter de förutsättningar som gäller just det året.

Årets festival har fyra scener att erbjuda besökarna, som har en välmixad fredagskväll att vänta sig medan lördagen är mer nischad åt det lite hårdare musikhållet. Men det kommer garanterat att finnas något för alla, oavsett när man gästar parken.

När vi ber Christian att plocka ut några russin ur bandkakan kommer svaret snabbt.

– Vi är väldigt stolta över att få hit tyska industrimetalbandet Project Pitchfork och det känns kul att få avsluta kvällarna med band som Spark! och S.P.O.C.K. Det kommer att bli VÄLDIGT mycket energi med dem!

– Själv är jag egentligen en metal- och rocksnubbe, så Walking With Strangers och Scumbag Millionaire är två personliga favoriter. Men jag gillar när det är ös överhuvudtaget. Fart och fläkt ska det vara och det hör ju till när det är festival.

ANNONS

Fakta: De spelar på Subkult 2017

Fredag 16 juni

Vive La Fête

Aesthetic Perfection

She Past Away

Spark!

Red Mecca

Rave the Reqviem

Vanguard

Pale Honey

Container 90

Canis Lupus

DPoint

Dr Arthur Krause

Harley Queen

Nodelijk

Icepick

Miss Little Lilith

Fredrik Strage

Sire Plague

Gothic Pipes

Love Antell.

Lördag 17 juni

The 69 Eyes

Project Pitchfork

S.P.O.C.K.

Walking With Strangers

Pretty Addicted

Moto Boy

Lizette Lizette

Scumbag Millionaire

Machinista

Alice B

The Kasketeers

Norrsköld

Human Lynx

Harley Queen

Reza

Fredrik Strage

Sire Plague

Asperger Synthdrome

Darkroom

Viktoriansk Picknick

Love Antell

Till detta kommer artisterna som spelar på VIP-scenen. Det är Kristian Anttila, Glenn Udéhn, H.M. Hammarin, Elin Rigby, Riket och Weaver.

Detaljerad info finns på festivalens hemsida.

ANNONS