På egna ben. Ulf Dageby fokuserar helt på sitt solomaterial när han nu kommer till Trollhättan för att spela i Folkets hus kulturhuset på torsdag.
På egna ben. Ulf Dageby fokuserar helt på sitt solomaterial när han nu kommer till Trollhättan för att spela i Folkets hus kulturhuset på torsdag.

Ulf Dageby är tillbaka på noll

Ett knäbyte gjorde att höstens spelning fick skjutas upp. Men nu är Ulf Dageby redo för Trollhättan. – Det är så himla roligt, jag blir förbluffad av mina egna låtar, säger han.

ANNONS
|

– Jag bytte vänsterknät, har tidigare bytt det högra. Det är något jag varmt kan rekommendera, säger Ulf Dageby apropå anledningen till höstens uppskjutna engagemang.

Nu är han tillbaka i hetluften igen efter en tids frånvaro från scenen, och legendaren sprudlar av energi inför det som komma ska.

Tre spelningar väntar i dagarna, och Trollhättan är först ut torsdag den 23 mars.

– Längesen jag var ute med eget band och det här ska bli väldigt spännande. Det består av gamla kompisar – flera var med när vi var ute med Rockorkestern – och jag kan faktiskt säga att det här är det bästa band jag spelat i. Tänk att man skulle hinna fylla 72 för att uppleva det, säger han och skrattar.

ANNONS

Nationalteaterns Rockorkester har skådat många återfödelser under årens lopp, och har ständigt lockat en ny publik.

Men efter det intensiva 2014, då bandet spelade live flitigt, lär det inte bli något mer återföreningar för en av svenskt musiklivs mest klassiska institutioner.

– Det har verkligen fått sin tid och jag är övertygad om att det inte blir något mer. Nu får det vara bra. Det finns så mycket annat jag vill hinna med, och det tar tid att göra sin grej. Och det är bra att vara pensionär – då går det att göra som man vill, konstaterar Ulf.

Just av den anledningen hämtar han nu inte material från Nationalteaterns katalog – "det skulle kännas jättekonstigt" – utan det är de egna soloplattorna som gäller.

– Det känns skönt. Med Nationalteatern var jag på sätt och vis representant för en hel rörelse, med eget band är jag mer en representant för mig själv.

Solodebuten "En dag på sjön" släpptes 1983 och renderade många reaktioner.

– Den första skivan när jag lämnade politiken och skrev ur eget huvud. Det chockade en del av publiken, säger han.

Det blev ytterligare tre album i tät följd med "Känsliga soldater" 1989 som den senaste utgåvan och det är solomaterialet som ligger till grund för dagens Ulf Dageby Band.

ANNONS

– Nu kör vi låtar från alla mina skivor, plus några nya som jag började skriva för 15, 20 år sedan och som är helt nya för publiken. Det kom en samling som heter "18 sånger" och det blir mycket från den, säger Ulf Dageby.

Som sjuder av entusiasm när det gäller att gjuta nytt liv i sina egna kompositioner.

– Det är så himla roligt, jag blir förbluffad av mina egna låtar. Fan, vad många spännande låtar jag gjort, blir väldigt stolt över mig, säger han.

Och avslöjar i nästa andetag att arbetet med en ny platta är i full gång:

– Det blir absolut en ny skiva, vi håller på med inspelningarna. Vågar inte säga när den kommer ut men förhoppningsvis inom ett år. Den kommer i alla fall att heta "Tillbaka till noll", och det är så det känns. Som att börja om med en ny, färsk hjärna.

På senare år introducerades Ulf Dageby för en ny publik i och med deltagandet i tv-programmet "Så mycket bättre".

Och med några års distans ser han positivt på upplevelsen:

– Det var fruktansvärt roligt, och ett härligt gäng som var med. Jag tycker att det är ett bra program. För yngre som är med kan det betyda mycket för karriären, men jag är ju så jävla gammal att det inte spelar någon roll, haha.

ANNONS

Drivkraften och kärleken till musiken är dock intakt.

– En musiker är en musiker och det finns inget bättre än att spela i ett bra band, det är själva lyckan. Du vet hur det är med jazz- och bluesmusiker som spelar långt upp i åldrarna, det finns ingen anledning till varför det skulle vara annorlunda för pop och rock.

Fakta: Ulf Dageby

Född 10 maj 1944 i Göteborg.

Gick med i Nationalteatern (sedermera Nationalteaterns Rockorkester) 1971.

Skrev flera av gruppens låtar, som "Hanna från Arlöv", "Barn av vår tid" och "Livet är en fest".

Gav ut fyra soloplattor under 80-talet.

Utbildade sig till kompositör på musikhögskolan i Göteborg under 90-talet.

Har gjort till musik till flera filmer.

Ulf Dageby Band består av Kalle Gustafsson-Jerneholm (bas), Håkan Nyberg (trummor), Ulf ”Vinyl” Stenberg (keyboard) och Håkan Svensson (gitarr och sång).

Spelar i Trollhättan med Ulf Dageby Band den 23 mars.

ANNONS