Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

Ungdomar bjöd på jazz av högsta klass

Hela veckan har de jammat ihop i Musikens hus på årets Jazzkurs Vänersborg. Under fredagskvällen visade de upp sina färdigheter med en avslutningskonsert på Folkets hus.

Det var åttonde året i rad som Jazzkurs Vänersborg ägde rum i veckan. Ett trettiotal unga jazztalanger i åldrarna 13-25 år hade rest från olika håll i hela Sverige och runtom i Norden för att medverka. Med samspel och jazzens grunder som nav har de nu vässat sina musikaliska färdigheter med workshops med professionella jazzmusiker som gästlärare. Under fredags­kvällen fick de visa upp vad de går för, då avslutningskonserterna ägde rum med en minifestival på Folkets hus.

TTELA var på plats en stund innan konserterna började strax efter klockan fem, och en nästintill fullsatt lokal väntade innanför dörrarna vid estraden ”Blå scenen”. En efter en droppade gästerna in till tonerna av stämningsfull jazzmusik strömmandes ur högtalarsystemet, och minglade runt med ungdomarna vid buffén som stod framdukad vid kaféet.
Och så var det dags att svepas med på riktigt i jazzens värld ...
Fyra olika uppträdanden fördelat på 20-minuters minikonserter var upplägget och först ut var ensemble grön. Färgerna på ensemblerna stod för erfarenhet, men referensmåtten var höga. Det märktes direkt.

Applåder från publiken välkomnade de sju ungdomarna då de äntrade scenen, och med drömska och svävande basgångar inleddes så konserten med låten ”April skies”. Låten var komponerad av den professionelle jazzmusikern Mai Agan, som de hade haft som lärare på kursen under veckan, och ungdomarna framförde den med klockren precision.
Jazzens kärna – improvisation – satt naturligt i ryggraden på de unga talangerna och med det ena instrumentet efter det andra byggdes låten upp till ett skönt samspel. Piano, klarinett, trumpet, cello, trummor, bas och sång i ett rinnande vattenfall ...
En efter en avlöste instrumenten varandra i solon under konserten, som fortsatte med låtarna ”Gregory” och den avslutande ”January dedication”, också dessa skrivna av Mai Agan.

Hon måste ha varit nöjd med sina elever. Om de låter så här nu i sina ungdoms år kan man bara spekulera kring vilka stjärnskott det blir av dom i framtiden, och kvittot från publiken blev minst sagt högt. Till applådregn och jubel klev ungdomarna av scenen, och sedan fortsatte kvällen med de övriga ensemblerna blå, röd, lila och brun.
En musikalisk ribba som bara höjdes under kvällen, och avslutades med konserter av gästlärarna och storstjärnan Lars Jansson trio. Men kvällens stjärnor var utan tvekan ungdomarna.

Fakta: Jazzkurs Vänersborg
Jazzkurs Vänersborg är ett jazz­läger för ungdomar i åldrarna 13-25 år.
Totalt medverkade ett trettiotal ungdomar i år.
Det var åttonde året i rad som kursen hölls.
Lägret avslutas sedvanligt med avslutningskonserter, där kursdeltagarna visar upp resultatet av veckans övande i form av korta konserter.

MEST LÄST