Jobbar hårt. Nicke Borg har fullt upp och det är då han trivs som bäst. "Jag valde väldigt tidigt i karriären att aldrig klaga på att jag har för mycket att göra. Det är bara att hålla huvudet upp och fötterna ner, så brukar det funka", säger han.
Jobbar hårt. Nicke Borg har fullt upp och det är då han trivs som bäst. "Jag valde väldigt tidigt i karriären att aldrig klaga på att jag har för mycket att göra. Det är bara att hålla huvudet upp och fötterna ner, så brukar det funka", säger han.

Nicke trivs som fisken i vattnet

En rockande arbetsnarkoman som nu även lagt hästhoppning till sin meritlista. – Vad vore livet om man inte hade mycket att göra? säger Nicke Borg med ett skratt. I helgen spelar han med sitt Homeland på Vicious Rock Festival i Trollhättan.

ANNONS
|

Backyard Babies, Homeland, radiopratare, smyckedesigner, hästkille – det är inte många stunder han behöver oroa sig för att inte ha något att pyssla med. Själv skrattar han lite åt det där med titeln smyckedesigner.

– Ja, alltså, jag är ju ingen Efva Attling direkt, haha! Smyckestillverkaren JernHest hörde av sig och undrade om jag ville vara med och skapa en Nicke Borg-kollektion och jag tyckte det fattades coola tiger- och panterringar, så det kändes som en rolig grej att hoppa på.

– Men jag har inte precis suttit och ritat dem själv utan mer sagt hur jag vill ha det och så har de ritat och skapat.

ANNONS

Då är det betydligt mer "hands on" från Nickes sida när det gäller hästintresset, som föddes mer eller mindre av en tillfällighet men som bara vuxit sig starkare. Nu bor han till och med, sedan alldeles nyligen, på en hästgård (Fornboda gård) i Upplands Väsby.

– Hade du frågat mig för fem år sedan om jag skulle börja med hästhoppning hade jag gapskrattat.

– Jag blev presenterad för hästarna av en bekant i samband med en grej jag gjorde för SVT:s Barnkanalen och tänkte att man måste ju testa allt en gång. Så jag testade en gång och jag testade två – sen var jag fast!

Nu är planen att köpa sig en egen häst och börja tävla i hästhoppning.

– Jag är en tävlingsskalle och kan inte göra något med måtta. Och nu när man inte festar längre, så måste man ha något annat.

Tjusningen med hästarna ligger på flera plan, tycker Nicke.

– Det är så mycket adrenalin och extremt mycket koordination, det är människans samspel med djuret. Jag har börjat bli väldigt ödmjuk inför livet.

I augusti firar han nio år som nykter och drogfri. Att sluta med festandet blev nödvändigt när han träffade sin tidigare fru, som hade en fyraårig son. Då funkade det inte att leva partyliv och mer eller mindre ständigt vara påverkad av alkohol och andra droger.

ANNONS

– Vi hamnade väldigt tidigt i ett rockstjärneliv med Backyard Babies och som rockstjärna är det aldrig någon som ifrågasätter dina galenskaper. Jag festade hårt i många år och det är svårt att säga när det började spåra ur på allvar – 2005 nånstans tror jag.

Det var tufft att bli nykter och även om det har gått nio år, så är Nicke väl medveten om att kampen mot alkohol och droger är livslång.

– När man har tagit beslutet är redan 30 dagar en evighet och det är nio år också, men jag har kompisar som firar att de varit rena i 30 år, så ...

– Man blir aldrig frisk när man har en beroendesjukdom och det gäller att vara uppmärksam hela tiden och aldrig luta sig tillbaka, framförallt när det går bra och allt rullar på.

För Nickes del förde beslutet med sig många fördelar, även förutom de rent hälsomässiga.

– Jag är helt ren i skallen för alla beslut jag tar och dessutom blev jag extremt kreativ när jag blev ren.

Kreativiteten är så klart en helt avgörande faktor för att skapa musik, så när Backyard Babies 2009 bestämde sig för att ta en paus på obestämd tid, skapade Nicke sitt soloprojekt Homeland.

ANNONS

– Tanken var egentligen att ta paus från scenen helt och hållet, men det höll i tre månader, sen hade jag plötsligt bokat in en spelning på Peace & Love utan att ens ha skrivit klart låtarna, och på den vägen är det, säger Nicke med ett skratt.

Efter att Backyard Babies 2015 lät rockmaskinen mullra igång igen, har Homeland fått stå tillbaka lite.

– Vi kände att det vore synd att inte ta vara på det vi hade byggt upp med Backyard Babies och vi känner att det både är roligt och något vi vill livnära oss på, så nu siktar vi på att snart börja jobba med nytt material.

– Men vi har ju en arbetsnarkoman till i bandet – Dregen – så vi får väl se hur vi ska få ihop allt, haha!

Medan bandet är högljudd rock'n'roll är Homeland lite mer stillsamt med rötter i country och singer/songwriter-traditionen. Därmed inte sagt att det inte även bjuds på Backyard Babies-låtar när Nicke och hans gitarrist Fredrik Johansson ("han är makalöst bra!" säger Nicke) gästar Vicious Rock i helgen.

– Det är jätteroligt att kombinera det här med Backyard-spelningarna och det blir Homeland, Backyard Babies och lite favoritcovers i sköna versioner, förklarar Nicke.

ANNONS

Förutom musiken och hästarna ägnar han sig med liv och lust åt sitt "civila" jobb som radiopratare på radiostationen Rockklassiker.

– Sveriges ENDA riktiga rockkanal, slår han fast, och tillägger att han trivs som fisken i vattnet även där.

– Jag valde väldigt tidigt i karriären att aldrig klaga på att jag har för mycket att göra. Det är bara att hålla huvudet upp och fötterna ner, så brukar det funka.

Fakta: Nicke Borg

Född: i Nässjö 1973

Bor: i Upplands Väsby

Karriär: Blev tidigt medlem i Backyard Babies och har släppt sex studioalbum med dem. Under gruppens sex år långa paus drog han igång soloprojektet Homeland, som har släppt två album. Medverkade 2011 i Melodifestivalen, där han blev åtta i finalen med "Leaving home".

Aktuell: Spelar på lördag eftermiddag på Vicious Rock Festival i Trollhättans Folkets park.

ANNONS