Ola redo för första besöket i Lilla Paris

Som liten sjöng han "Frida i vårstädningen" med sin pappa. Nu ser han fram emot att äntligen få komma till Birger Sjöbergs stad, Lilla Paris. – Birger Sjöberg är fantastisk! säger Ola Salo, som kommer till Vänersborg under Aqua Blå.

ANNONS
|

Det är en dunderförkyld artist som ringer upp från sitt hem för att prata medan ett och ett halvtåringen distraheras med film och chokladmjölk. Förutom förkylningen mår han jättebra, den forne The Ark-sångaren, som bara häromdagen presenterades som gäst på höstens Queen-tribute-turné, Champions of Rock.

– Queen är ett av mina absoluta favoritband, så det känns roligt och stort att få vara med och hylla dem.

– Och Freddie Mercury har alltid inspirerat och intresserat mig, han följde sin egen väg. I ett ironiskt och introvert 90-tal var det JAG ville göra pampigt och stort. Där blev Freddie liksom min bundsförvant.

ANNONS

Han ser även andra paralleller mellan The Ark och Queen. Och ABBA!

– Både Queen och ABBA, precis som The Ark, gjorde musiken utifrån kärleken till musik, om man får vara så o-ödmjuk att sälla sig till det sällskapet.

– Ingen av oss var särskilt hyllade av kritikerna och ingen av oss gjorde särskilt tidstypisk musik. Den var inte trendig då men är heller inte otrendig nu.

Han berättar med ett skratt att The Ark ofta fick höra att de var inspirerade av Queen, men att de andra killarna i bandet inte var särskilt glada åt det eftersom Ola var den ende av dem som på allvar diggade engelsmännen.

The Ark är numera ett avslutat kapitel och det känns rätt, tycker han.

– Jag saknar inte den tiden, däremot saknar jag att inte umgås mer med killarna. Det har nog varit en chock för oss alla hur svårt det är att hitta tid för att umgås och bara hänga när vi inte är en grupp längre.

– Det är en fruktansvärt stor omställning från att umgås varje dag!

Ola Salo har hunnit med en hel del sedan The Ark lades i malpåse och mer ska det bli. Hans senaste soloalbum släpptes för två år sedan, men nu är det ny musik på gång.

ANNONS

– Jag släpper en låt i sommar och en till lite senare. Sen får vi väl se om jag får ihop till ett helt album eller om det blir en ep, säger han.

Han vill inte avslöja alltför mycket om det nya materialet, men säger att hans låtskriveri nog kommer att kännas igen även om soundet kanske blir lite annorlunda. Texten är på engelska och så kommer det förmodligen att förbli ett tag till.

– Jag har börjat bekanta mig med att skriva på svenska och närmar mig steg för steg, men jag vill inte blanda språk under en konsert och är fortfarande väldigt förtjust i att sjunga Ark-låtarna, så ...

Han gjorde en ny översättning av librettot till musikalen "Jesus Christ Superstar" inför den hyllade uppsättningen på Malmöoperan 2009, där han själv spelade titelrollen. Efter det har han även, med samma stora framgång, spelat den på turné samt på Göta Lejon i Stockholm. Där ska en konsertversion av musikalen sättas upp i början av hösten innan det bär iväg på Queen-turnén.

Innan dess väntar en sommar med uppdrag av en mängd olika slag. Bland annat ska han för andra året i rad gästa Taube-spelen, något han ser fram emot.

ANNONS

– Det är en stor grej för mig att få ta del av den institutionen.

En stor grej blir det också för honom att komma till Vänersborg nästa helg. Ola Salo är årets gästartist när Wedgie kör sin alltid lika populära rock- och schlagerallsång.

– Det ska bli jättekul att komma till Vänersborg! Jag har aldrig varit där, faktiskt, men har hört i sångtexter hur vackert det ska vara, säger han och förhör sig om hur Birger Sjöbergs ande och minne lever kvar i Lilla Paris.

– Jag har alltid undrat varför det kallas Lilla Paris – det ska jag ta reda på nu! fortsätter han och slår fast att Birger Sjöberg är fantastisk.

Vad det blir för låtar under allsångskvällen vill han inte avslöja, mer än att det handlar om någon Ark-låt, någon av hans nyare sololåtar och kanske någon cover eller så.

– Jag minns att jag brukade sjunga "Frida i vårstädningen" med pappa när jag var liten. Vi får väl se om vi river av den, haha!

Fakta: Ola Salo

Född: i Avesta, Dalarna, 1977

Uppväxt: i småländska Rottne

Familj: fru och två barn (7 och 1,5 år)

Karriär i korthet: Bildade 1991 bandet The Ark. Jobbade som musikalartist i bland annat "Kristina från Duvemåla" och "Spelman på taket" på Malmö stadsteater. Vann 2007 Melodifestivalen med The Ark och låten (som han själv skrivit) "The worrying kind". Översatte och spelade huvudrollen i "Jesus Christ Superstar" på Malmö Opera och senare på Göta Lejon i Stockholm. Har varit sommarpratare i radion vid två tillfällen. Satt i juryn för tv-programmet The Voice 2012 och medverkade i "Så mycket bättre" 2014. Har, på beställning av Sveriges Radio, skrivit rockoperan "Kult", som uruppfördes 2013. Släppte 2015 sin första soloplatta, "Wilderness".

Kuriosa: Namnet Ola Salo är en palindrom, det vill säga att namnet går att läsa ut både framifrån och bakifrån. S:et är första bokstaven i hans verkliga efternamn. Numera har han även lagt till Salo som mellannamn.

Aktuell: Gästartist vid Rock- och schlagerallsången med Wedgie på Sanden under Aqua Blå i Vänersborg nästa lördag

ANNONS