Girl power. Peg Parnevik har bara tjejer med sig på scenen vid lördagskvällens spelning under Fallens dagar. Det blir samtidigt hennes första besök i Trollhättan.
Girl power. Peg Parnevik har bara tjejer med sig på scenen vid lördagskvällens spelning under Fallens dagar. Det blir samtidigt hennes första besök i Trollhättan.

Peg vill skapa förändring

En kändis som inte känner sig som kändis, men som gjort raketkarriär sedan skivdebuten 2016. – Jag är så himla tacksam för allt jag fått göra hittills, säger Peg Parnevik.

ANNONS
|

Tv-serien Parneviks gav den svenska publiken chans att komma golfstjärnan Jesper, hans fru Mia och deras fyra barn, Peg, Penny, Philippa och Phoenix, inpå livet.

Äldsta dottern, 21-åriga Peg (fyller 22 i september), har byggt på kändisskapet genom den musikkarriär hon fått en raketstart på sedan singeldebuten 2016. Fast det där med kändis är inget hon själv tänker på.

– Jag känner mig inte riktigt som en kändis eller som man tror att en kändis är. Eftersom vi gjorde programmet med hela familjen så har vi inte förändrats så mycket av det, tror jag. Mina föräldrar skulle skälla ut oss rejält om vi fick hybris, säger hon.

ANNONS

– Men vi har väl lärt oss att använda våra röster, att göra någonting bra med den offentliga roll vi har fått genom programmet. En möjlighet att skapa förändring, liksom.

Att det blev musik för Pegs del är inte så konstigt. Hon har det, så att säga, i blodet med tanke på att den legendariske imitatören och underhållaren Bosse Parnevik är hennes farfar.

– Vi har alltid haft uppträdanden i familjen. Om någon fyller år eller har bröllopsdag så måste man ha någon sorts show enligt Parnevik-familjen. Jag tror hela show- och sånggenen kommer från farfar, men jag har aldrig tagit lektioner eller något sånt.

Egen musik har hon egentligen bara skrivit sedan förra året, men skrivit texter av annat slag har hon alltid gjort.

– Jag har skrivit short stories och fiction sen jag var liten, förklarar hon.

– Mina sångtexter handlar mest om kärlek, om tillfällen jag har blivit sårad eller blivit kär. Sen får jag självklart också inspiration av andra artister. Jag lyssnar på allt från country till soul och älskar Jon Bellion, Lorde, Kehlani, The Lumineers, Handsome Ghost och Blackbear.

Pegs första singel, "Ain't no saint" hamnade på svenska topplistan och låg som bäst tvåa. Efter ett andra singelsläpp samma år, "We are (Ziggy & Carola)", utsågs hon till Årets nykomling vid P3 Guld-galan i januari i år.

ANNONS

Topplaceringar på singellistan, turné med Rix FM och Allsång på Skansen 2016, pris som Årets nykomling ... Det har gått snabbt – har du hunnit ta in allt?

– Jag var nominerad till en Grammis för Årets låt (Ain't no saint) också! Nä, jag har nog inte hunnit ikapp mig själv än. Det blev som en overklig virvelvind.

– Men nu har jag fått ta lite tid och tänka efter, och dessutom få fundera över vad jag har för mål och vem jag vill vara som artist. Jag är så himla tacksam för allt jag fått göra hittills.

När det gäller målsättning så har hon ganska klart för sig vart hon vill.

– Jag siktar mot toppen och vill ut och resa och dela med mig av min musik runt hela världen. Det har bara gått lite mer än ett år sen jag startade och det är galet att ha fått hinna med så mycket som jag fått göra. Så det är ingen brådska tycker jag. Jag gör allt med hela hjärtat, så jag vet vart vi är på väg.

– Utanför musiken vill jag spendera mer tid med familjen och min kille.

Under sommaren är det turné som gäller och alla som kommer till Drottningtorget på lördag kväll ska få något alldeles extra, lovar Peg.

ANNONS

– Det blir mycket girl power! Vi är bara tjejer på scen och nästan bara tjejer i crewet (vi har en manlig ljudtekniker). Jag kommer att bjuda på massor av nya låtar eftersom min EP släpptes på midsommarafton. Och så lite fresh attityd …

– Det är en ganska tuff sommarturné med cirka 25 spelningar plus tv-framträdanden och direkt efter turnéavslutningen ska jag springa Tjejmilen. Därefter tänker jag ta lite ledigt.

Hon har aldrig varit i Trollhättan tidigare och ser fram emot att se och göra sånt man inte får missa i stan. Annars handlar sommaren, som så mycket annat, för henne framförallt om familjen.

– Sommar för mig är att få vara med familjen ute i Åkersberga och spela fotboll och grilla.

Fakta: Peg Parnevik

Född: 1995 i Stockholm

Uppväxt: I Florida

Bor: I Stockholm och utanför Miami, Florida

Familj: pojkvännen och sambon Filip Kaspersson Lamprecht, mamma Mia och pappa Jesper samt syskonen Penny, Philippa och Phoenix

Yrke: Artist

Aktuell: Sjunger på Drottningtorget i Trollhättan på lördag kväll

ANNONS