Dragspelskung. Robert Samuelsson ikläder sig för andra sommaren i rad rollen som Calle Jularbo i Järbo.
Dragspelskung. Robert Samuelsson ikläder sig för andra sommaren i rad rollen som Calle Jularbo i Järbo.

Robert blir Jularbo igen

Han är nyinvald i Swedish Music Hall of Fame och nu blir Calle Jularbo på nytt huvudperson i Järboautomaternas sommarspel. På lördag har "Drömmen om Elin" nypremiär.

ANNONS
|

Precis som förra året är det trollhätteskådisen Robert Samuelsson som ikläder sig rollen som dragspelskungen Calle Jularbo på Vinnsäters hembygdsgård i Järbo. Jularbo som i våras valdes in i Swedish Music Hall of Fame.

Gunilla Rubbestad har skrivit manus till föreställningen, som bygger på låten "Drömmen om Elin", dragspelsvalsen som även blev en svensktoppshit med Tommy Körberg 1970 efter att Peter Himmelstrand skrivit text till melodin.

Manusförfattaren har spunnit sin historia kring Elin, vem hon var och hur hennes relation till Calle Jularbo kan ha sett ut.

– Det är ingen SANN berättelse utan en tolkning av deras möte och föreställningen handlar mer om Jularbos musik och om hur livet såg ut vid den tiden än om relationen mellan Elin och Calle, förklarar Robert Samuelsson.

ANNONS

Detta blir hans andra sommar med teatersällskapet Järboautomaterna och Jularbo. Han lockades dit av sin teaterparhäst och dragspelande kollega Carita Jonsson, som är föreställningens regissör och som dessutom både agerar och spelar dragspel på scenen.

– Hon är mer Jularbo än jag egentligen, säger Robert, som visserligen har kvar dragspelet han fick som barn men som inte är fullärd i spelandets konst riktigt än.

Han ser fram emot ännu en sejour i den vackra miljö vid hembygdsgården där utomhusscenen står placerad. Precis som förra året har han även med sig sin son Nils, som också gör en roll i föreställningen.

– Det är en väldigt familjär stämning och alla vi som har barn har barnen med i föreställningen, så de yngsta skådespelarna är allt mellan fyra månader och 13 år, fortsätter Robert.

I kväll är det genrep i Järbo och på midsommardagen är det sedan dags för premiär. Totalt ges "Drömmen om Elin" nio gånger: 24/6 (premiär), 25/6 (dubbla föreställningar), 29/6, 30/6 samt 1-2/7, då det blir dubbla föreställningar båda dagarna.

ANNONS