Scenkonst för alla överallt

Att lyfta oetablerade teateraktörer och samtidigt hjälpa publiken att hitta nya, häftiga föreställningar. Det är målet med Scenkonstguiden, som lanseras på fredag.

ANNONS
|

Bakom projektet står en trio unga skådespelare i den fria gruppen Teater Nu. De hade upptäckt hur svårt, för att inte säga näst intill omöjligt, det är för små aktörer på scenkonstområdet att märkas i mediabruset bland de stora, etablerade teatrarna, och nå ut till publiken med sina repertoarer.

Teater Nu startades av Matilda Johansson och Sara Östebro och efter avslutad utbildning vid musikteaterlinjen på Wendelsbergs folkhögskola anslöt även Vänersborgsbekantingen Rasmus Klamas.

Tillsammans tog trion beslutet att försöka göra något åt situationen och efter ett års intensivt arbete, är de nu redo att presentera den digitala plattformen Scenkonstguiden, en app och en webbsida som ska samla all scenkonst i hela Västra Götaland. Både stort och smått.

ANNONS

– En del i satsningen är att visa bredden i det utbud som finns, att det finns jättemycket spännande som händer även utanför Göteborg, förklarar Rasmus Klamas.

– Vi vet att det finns många som är intresserade av dans och teater men som inte vet hur mycket som finns. På det här sättet vill vi både lyfta det oetablerade och hjälpa publiken att hitta massor av häftiga föreställningar att gå på.

Förutom information om alla föreställningar och arrangemang, kommer Scenkonstguiden att innehålla redaktionellt material (med Rasmus Klamas som redaktör) och dessutom kommer en hel del kringarrangemang att ordnas för såväl publik som scenkonstnärerna själv.

Mottagandet har hittills varit väldigt positivt och det gäller såväl stora som små aktörer, så nyfikenheten på plattformen och verktygen för att nå den är stor. Varken appen eller hemsidan är helt klara än, men kommer att släppas under maj månad. Redan på fredag firas dock satsningen med en kickoff i form av en festival på Röda Sten i Göteborg. Där kommer det att bjudas på alla möjliga former av scenkonst – dans, teater, performance, musikal, discjockeys.

– Så det blir som en klubb blandat med festival, säger Rasmus Klamas.

Fotnot: Webbsidan hittar du på http://www.scenkonstguiden.se men än så länge finns där bara en kort informationstext och en länk till sajtens Facebook-sida.

ANNONS
ANNONS