Sommarteater med stark doft av senap

Senapen är blandad och klar. Dansstegen, sångtexterna och alla repliker börjar sitta. Stämningen är på topp. – Det här är RIKTIGT skôj! säger Kattis Trollregn inför årets sommarteater på Gunnebo slott.

ANNONS
|

Trollhättetjejen ser fram emot en riktig höjdarsommar och gänget hon delar Gunnebo-scenen med går inte av för hackor. I ensemblen hittar vi affischnamn som Sven Melander och Ewa Roos och de andra aktörerna är inte mindre spännande namn de, eller vad sägs om Reuben Sallmander, Hanna Hedlund, Stefan Ljungqvist, Hans Josefsson, Nina Hammarklev, Ulf Eklund, Jan Ericson, Victoria Kahn och Björn Elmgren?

Att jobba i det sällskapet är rena nöjet, tycker Kattis Trollregn.

– Och Nina och jag utbildade oss ihop på Balettakademien och är nära vänner så det är extra roligt!

– Det är alltid intressant att se hur olika skådespelare tar sig an arbetet. Det här är en härlig, go och ödmjuk ensemble, där alla jobbar hårt och hjälps åt och vi har haft jättekul ihop sedan dag 1. Det är så fantastisk stämning och RIKTIGT skôj!

ANNONS

Tillsammans ska de, under ledning av regissören Anders Aldgård, bjuda publiken på sång, dans och inte minst skratt i en klassiker som skrevs av de legendariska komediskaparna Franz Arnold och Ernst Bach 1914: "Spanska flugan".

Den som kan sin moderna svenska komedihistoria har med stor sannolikhet Carl-Gustaf Lindstedts gestaltning av senapsfabrikör Klinker på näthinnan. Det hade 2017 års version av Klinker också när han skulle axla Lindstedts mantel, men Sven Melander har utan tvekan hittat sin egen senapsfabrikör. Det blir uppenbart när vi hälsar på teatergänget på Gunnebo en solig tisdag i slutfasen av repetitionsperioden.

Det är media- och fotodag, så alla är sminkade och bär full scenutstyrsel sedan tidiga morgonen. Sven Melander går, står och sitter i sin senapsgula (vad annars?) kostym med ett leende spelande i mungipan i stort sett hela tiden. Han trivs i rollen som senapsfabrikör, det är tydligt. Och precis som övriga i ensemblen bjussar han på roliga anekdoter, lite bus och lite mer eller mindre galna skratt, som snabbt lockar fram skratt från kollegerna. Det gör de förresten allihop – lockar fram skratt från varandra. Som när Hans Josefsson plötsligt stämmer in i refrängen på "Vad är mannen utan kvinnan?", ett nummer som görs av fyra av kvinnorna.

ANNONS

Att det här är en grupp människor som trivs ihop går inte att ta miste på och det lär även publiken märka när det är dags för premiär på onsdag.

Kattis Trollregn gör sin andra sommar på Gunnebo. 2014 spelade hon den nyskrivna revyn "Från Parken till Vegas", då liksom nu med Anders Aldgård som regissör. Och det var även han som regisserade musikalen "Familjen Addams", där Kattis också hade en av rollerna.

– Han är FANTASTISK när det gäller komisk timing! När det är scener jag inte är med i sitter jag gärna med för att titta på hur han regisserar. Det är superinspirerande! säger hon.

Kattis gör rollen som husan Maria, en tjej med skinn på näsan som inte är rädd för att ta sig ton – och som gör det med tydlig göteborgsk accent.

– Jag älskar att smaka på dialekter, ord och ljud och har lätt att ta till mig olika dialekter. Ibland nästan FÖR lätt, säger hon med ett skratt.

– Pjäsen utspelas i Örgryte och husan är ju arbetarklass, så det kändes viktigt att Maria fick prata riktig göteborgska. Och urgöteborgaren Stefan Ljungqvist har godkänt mig – puh, haha!

Maria/Kattis är också den som får sista ordet i föreställningen. Bokstavligt talat, faktiskt.

ANNONS

– Det känns JÄTTEbra att få sista ordet, haha! Det är lite svårt att säga "Olé!" bara, för med göteborgsk accent blir det ju lite mer "Olle" – och vem är det, liksom?

Kattis stortrivs med såväl rollen som kollegerna och även med miljön på Gunnebo. Såväl arbetsmiljön som omgivningarna.

– Alla är så generösa här, vi blir så himla väl omhändertagna på alla sätt och man kommer gärna in tidigare bara för att vara här.

– Sen är ju omgivningarna fantastiska! Jag brukar alltid ta en promenad mellan föreställningarna de dagar vi kör dubbla shower och så finns ju sjön också, som man kan kasta sig i före eller efter jobbet. Jag tycker folk ska ta sig tid och komma hit tidigt för att njuta av miljön innan de sätter sig för att se föreställningen!

När ensemblen i våras blev officiell uppgav en säker källa att det skulle bli dansande mumier på scenen i ett nummer. Nu avslöjar samma säkra källa att mumierna i stället blev egyptiskor.

I våras avslöjade Kattis också att sommarteater kan ha en baksida när man har harkranksfobi och att denna åkomma är något hon ständigt jobbar med. Så hur är läget på harkranksfronten i detta nu?

ANNONS

– Det går framåt. Häromdagen föste jag till och med bort en med handen. Visserligen med klänningstyget i ärmen mellan mig och harkranken, men ändå!

Fakta: Spanska flugan

Skrevs: 1914 av Franz Arnold och Ernst Bach. Farsen hade svensk premiär på Vasan i Stockholm samma år och är en av de mest spelade komedierna genom tiderna.

Spelas 2017: som sommarteater på Gunnebo slott i Mölndal mellan 5/7 och 13/8, sex föreställningar/vecka

Handling: Senapsfabrikör Klinker lever ett behagligt liv med sin fru, som även är ordförande i Göteborgs förening för stöd till ogifta mödrar. Plötsligt ger sig en gammal ungdomssynd till känna – dansösen Spanska Flugan, som gästspelat på Lorensbergs cirkus och haft ett rendez-vous med den då unge senapsfabrikören. Det ryktas om en son …

Regi: Anders Aldgård

I rollerna: Sven Melander (fabrikör Klinker), Ewa Roos (fru Klinker), Reuben Sallmander, Hanna Hedlund, Stefan Ljungqvist, Hans Josefsson, Nina Hammarklev, Ulf Eklund, Jan Ericson, Victoria Kahn, Björn Elmgren och Kattis Trollregn.

ANNONS