Systrarna Vaz till hundra procent

Systrarna Jenny och Cecilia Vaz är två av Sveriges just nu hetaste producenter med en rad samarbeten på meritlistan. Just nu är den mångfacetterade Lilla Edet-bördiga duon aktuell med sin första samling egna låtar.

ANNONS
|

TTELA har skrivit om systrarna Jenny och Cecilia Vaz vid flera tillfällen, om uppväxten i Lilla Edet och hur de tidigt fick upp ett musikintresse som bara kommit att bli starkare med åren.

2007 gick de musikutbildningen Beats and Rhymes Academy i Färgelanda, och under den tiden blev skapandet mer på allvar.

– Där kunde vi jobba ostört och verkligen fördjupa oss i de tekniska bitarna. Vi gjorde för första demo och blev sedan signade av Universal Musics förlag. Efter att vi bott i Göteborg under några år blev det flytt till Stockholm eftersom det finns fler möjligheter i branschen där, säger Cecilia.

ANNONS

Under åren har de jobbat med en rad artister vilket i sig gett många perspektiv och infallsvinklar. Samtidigt har systrarna också odlat det egna projektet Vaz, som just gett ut EP:n “Necessary, Pt. I”.

– Vi har släppt några singlar innan men det här är en första större samling låtar. Initialt tänkte vi ge ut en fullängdare, men det är lite olika känslor i låtarna så vi delade upp dem på två, berättar Jenny.

En av anledningarna till musikens olika dimensioner är systrarnas kulturella arv från fadern, som kom till Sverige från Kap Verde. Dennes röst hörs för övrigt i låten ”Education”.

– Han gick bort i cancer för fem år sedan och det kändes så himla viktigt att hylla honom och familjen. Han var en så stark personlighet och stöttade alltid oss, precis som vår mamma gör, berättar Cecilia.

“Necessary, Pt. I” kommer att få sin logiska efterföljare mot slutet av året.

– Den första delen är lite mer tropisk och vårig, lite mer av pappas sida, den andra är lite mer nordisk som är mamma. Får se om vi kan få med hennes röst på något sätt, säger Jenny.

– Det blir som två årstider och också en parallell till vår egen uppväxt och de kontrasterna, fortsätter Cecilia.

ANNONS

Systrarna hämtar influenser från en rad håll och har lyckats med konststycket att skapa sitt helt egna uttryck.

Tunga beats i kombination med sofistikerade rytmer, delikata körer, skruvade arrangemang, dofter av kapverdianska musikstilar och starka melodier är några av ingredienserna som utgör Vaz universum.

– Det är alltid svårt att analysera sin egen musik. Vi går på känsla och har alltid ett bra flow när vi jobbar. Samtidigt försöker vi hela tiden också hitta nya utmaningar som inspirerar oss. Och vi gör allt i produktionerna själva, bygger till exempel alla beats från grunden, säger Cecilia.

– Allt som hörs på skivan är vi, och vi har även gjort allt annat, som omslag och det visuella materialet. Det här är jag och Cicci till hundra procent och vi ger även ut det på vår egen label Kinship. Vi valde att göra det helt independent och har inte behövt kompromissa på något sätt, säger Jenny.

Cecilia fortsätter:

– Visst har det såklart varit nervöst att trycka på den röda knappen och skicka ut skivan i världen efter att vi suttit i vår egen bubbla. Men vi har fått jättefin respons och det är bara positiva känslor.

Systrarna berättar att arbetet med “Necessary, Pt. II” är klart till ungefär hälften. Efter att ha haft lite semester för första gången på många år återupptas nu skapandet av resten.

ANNONS

Förhoppningen är att de två delarna så småningom ska släppas tillsammans på vinyl.

– Och att uppträda live är en stor del av hela Vaz-projektet, vi vill absolut ut på turné, möta publiken och visa vad vi går för på scenen, säger Cecilia.

Systrarna Vaz om ...

... råd till unga personer som vill komma igång med musik:

Cecilia: ”Det handlar om att våga testa, fråga och inte vänta på någon annan. Jag och Jenny har alltid haft varandra och det är en stor fördel, vi har hela tiden haft en kollektiv känsla. Att hitta likasinnade är viktigt.”

Jenny: ”Det finns massor av bra tips på till exempel Youtube och man behöver inte ha superbra utrustning i början. Connecta med andra som håller på där man bor och sök utbildningar.”

... Lilla Edet:

Jenny: ”Jag slås av hur vackert det är nu när vi kommer dit. Jag älskar att fiska och brukar åka ut med min bror.”

Cicci: ”Nu känns det harmoniskt och inspirerande att komma dit snarare än att jag blir rastlös. Vi har faktiskt en liten studio hemma hos mamma, så vi kan använda Lilla Edet som en tillflyktsort”.

... musikskolor:

Jenny: ”Om inte musikskolan i Lilla Edet funnits hade vi inte hållit på med musik. Och för de flesta musiker vi träffar har musikskolan spelat en viktig roll – jag vill slå ett slag för den.”

... projektet Studio XX som de driver och som utmynnat i ett nätverk med 40 kvinnliga kreatörer:

Jenny: ”Musikbranschen är väldigt ojämställd, framför allt när det gäller producentyrket. Detta är ett musik- och jämställdhetsprojekt där vi bjudit in kvinnliga låtskrivare och producenter till sessions i studiomiljö. Linnea Henriksson, Tove Styrke och Jenny Wilson är några av dessa.”

Cecilia: ”Filosofin bakom är att med bakgrund av de år vi jobbat i branschen kunna erbjuda ett alternativ till den mansnorm som dominerar. Det finns mycket fördomar om inte minst kvinnliga producenter.”

Jenny: ”Vissa har svårt att se framför sig att en kvinna kan producera musik utan inblandning av en man. Det där är väldigt djupt rotat och sitter i andra saker, som att det är ett tekniskt drivet yrke, men också att kvinnlig kompetens inte värderas på samma sätt som manlig. Vi har extremt många och duktiga (kvinnliga) producenter i Sverige. Tyvärr ser vi ett mönster där dessa inte lyfts i mediala sammanhang på samma sätt som deras manliga kollegor och får den cred de förtjänar. Det är ett jätteproblem.”

Cecilia: ”De flesta branscher är ojämställda, men jag tror att vi är på väg mot en annan era och inom några år kommer det att se annorlunda ut. Hoppas att vi kan vara förebilder för några.”

Fakta: Vaz

Musikprojektet Vaz utgörs av systrarna Cecilia och Jenny Vaz, som växte upp i Lilla Edet där de tidigt fick upp intresset för musik.

De har tidigare släppt flera singlar under namnet Vaz, nu finns den första EP:n ute och mottagandet har varit mycket positivt.

“Necessary, Pt. I” består av sju låtar och den andra delen kommer i slutet av året.

Cecilia och Jenny har under åren arbetat med en rad svenska artister, som låtskrivare, producenter och sångerskor. De har hörts med bland andra Titiyo, Agnes, Sakaris, Ison & Fille och Jonathan Johansson.

I år har systrarna bland annat producerat Gnuccis singel ”It’s OK” och Beatrice Elis ”Careful”.

Jenny och Cecilia driver också projektet Studio XX, som är ett nätverk med 40 kvinnliga kreatörer. Syftet är att bryta normer och utmana ”den mansnorm som dominerar musikbranschen”.

ANNONS