Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Tända inför Den blå natten

Den blå natten står för dörren, och just nu pågår förberedelserna för fullt inför lördagens arrangemang. – Den konstnärliga friheten är underbar, säger ljussättaren Emma-Kara Nilsson.

Den blå natten arrangeras i Trollhättan för femte året i rad, och evenemanget har utvecklats till en tradition som uppskattas av många.

– Själva ljuspromenaden är som vanligt det centrala och sen adderar vi med ett program på Innovatumområdet. Promenaden handlar i allt väsentligt om att förstärka naturupplevelsen, säger Trollhättans stads kulturchef Christer Olsson.

– I år är det mer fokus på slussområdet, delvis till följd av att det går att visa på att det finns en ny bro. Promenaden är ljussatt, men även befintlig belysning används och en nyhet är att det kommer att vara dis och dimma i 1800 års sluss.

Den cirka tre kilometer långa promenaden börjar på Innovatum och går ner till Gamle Dal'n – där Scouterna grillar och står för en stor eld – via Kanalstigen och slussområdet.

Den fortsätter sedan söder om Åkers sjö, upp till slussplan och därefter förbi Rysskranen och tillbaka till Innovatum.

Ingen upplaga av Den blå natten är den andra lik rent upplevelsemässigt, men Emma-Kara Nilsson och kollegan Otto Vilhelmsson har jobbat med att ljussätta promenaden varje år.

– Att vi måste variera oss är väldigt utvecklande så det här är ett fantastiskt tillfälle. Den konstnärliga friheten är underbar, säger Emma-Kara.

– Och själva området är väldigt fint – en härlig miljö att jobba i, fortsätter Otto.

De har omfattande erfarenheter från att jobba med ljus i alla tänkbara sammanhang, och arbetet med att skapa ljuspromenaden innehåller många faktorer som måste vägas in för att helhetsupplevelsen ska bli den bästa.

Det handlar om allt från att de ljussatta objekten kan upplevas från många olika vinklar och avstånd till att betraktaren inte får bli bländad.

I år är temat kulörvariation, vilket bland annat innebär att en plats kan var upplyst av olika nyanser av exempelvis blått.

Duon berättar att de i år dragit ner på användningen av LED-lampor till förmån för mer traditionella varianter med olika filter. Detta av konstnärliga skäl eftersom de tycker att LED-ljuset i vissa fall inte går att variera lika mycket eller är rofyllt att beskåda i sammanhanget.

Förhoppningen är att bjuda på en upplevelse.

– Tanken är att det ska vara en spännande promenad och det går att dra paralleller till en konsert där varje låt ska leda till något nytt, säger Emma-Kara.

En faktor går dock ej att påverka inför lördagen – vädret.

– Men vi hoppas att det blir dimmigt, då fäster ljuset bättre, säger Otto Vilhelmsson.

Fakta: Den blå natten

Programmet på Innovatum:

Smeden Inge Dahlgren har smidesuppvisning i Nohabs smedja.

Duo Abzint spelar på Nova Mat & Möten.

N3 slagverksensemble Big Bang spelar i Nohabs smedja.

Trollhättans Kammarkör framträder i trappan utanför Nova Mat och Möten.

Ett bildspel med historiska bilder från Nohab och Saab visas vid Nohab-loket intill Åkerssjövägen

Saab Bilmuseum håller öppet och är ljussatt med lyktorna från utställningsbilarna.

Det internationella nätverket Guerrilla Lighting ljussätter valda platser under kvällens gång.

För detaljerad information och karta över promenaden inklusive en alternativ rutt, se trollhattan.se.

Bakom arrangemanget står Trollhättans Stad, Innovatum, Vattenfall, Sjöfartsverket, Trollhättans Tomt AB, Nova Mat och Möten och Slusscaféet.

MEST LÄST