Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

peter2.jpg
Frukostmaten – ett exempel på allt som landsbygden levererar, enligt dagens debattskribenter.

Landsbygden behöver inte räddas

Det du åt till frukost, biogasen i din bil, stålet i bron du passerade på väg till jobbet, vindkraftselen du laddar i din telefon eller trästommen i ditt hus - allt har levererats av landsbygden. Det är här naturtillgångarna, vår framgångsrika bas- och exportindustri och stora delar av besöksnäringens expansionsmöjligheter finns.

Om vi ska klara de utmaningar vi står inför krävs att vi använder våra fördelar, både i städerna och på landsbygden. Sverige utanför Stockholms tullar är allt annat än tärande. Tvärtom. Det är här vi hämtar de råvaror som världen efterfrågar. Mat, mineraler och energi – bara för att nämna några exempel. Men allt fler gör det bästa för att förvandla landsbygden till Skansen. En vacker plats där tiden förväntas stå stilla.

Låt oss ge några exempel på landsbygdens storhet:

Sveriges utrikeshandel har ett starkt överskott. Utan skogen, malmen och stålet skulle vi ha ett underskott. Dessa bas- och exportföretag sysselsätter 82 000 människor. Industriarbetsgivarnas studie visar att upp till 400 000 jobb inom andra branscher är beroende av basindustrin I flera av landets kommuner står svensk bas- och exportindustri för en stor del av arbetstillfällena. Detta gäller i mycket hög grad även vår del av Sverige.

Utländska turister spenderade över 100 miljoner kronor i Sverige. Det innebär att turismen står för nästan 6 procent av Sveriges totala export. Turistbranschen svarar för drygt 160 000 årsarbeten, enligt Tillväxtverket. Turismen kommer att ha en fortsatt stark utveckling hos oss.

Centerpartiet vill ge människor, företag och organisationer förutsättningar att skapa attraktiva miljöer, jobb och hållbar tillväxt. Det är dessa som är landsbygdsutvecklarna, inte politiker eller byråkrater.

* Vi behöver göra det billigare att anställa.

* Vi behöver underlätta för svenskt jordbruk som producerar nära, klimatsmart och sund mat.

* Vi behöver reformera lagen om offentlig upphandling för att göra det enklare att ställa krav på djuromsorg och miljöhänsyn när kommun och region handlar mat.

* Vi behöver plocka bort ännu mer av byråkratiskt krångel.

* Vi behöver förbättra kommunikationerna ytterligare.

För att tala klarspråk: Landsbygden behöver inte räddas eller ges luft under vingarna. Landsbygden behöver friare tyglar att påverka sin egen utveckling.

Annika Qarlsson, Mats Häggner, Henrik Jansson, Lars Ivarsbo och Gunnar Karlsson är alla centerpartister från Norra Älvsborg.

MEST LÄST