Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Förskolan Lodet kan tvingas stänga då pengar ska sparas. Flera föräldrar till barn på Lodet är kritiska till förslaget att ett 30-tal barn nu kan tvingas byta förskola

Lodet riskerar stängas

Förskolan Lodet är nedläggningshotad. – Vi tappar barn och behöver effektivisera användningen av lokaler, säger områdeschefen Birgitta Ahlberg. Flera föräldrar är starkt kritiska till förslaget som innebär att närmare 30 barn tvingas byta förskola.

Med kort varsel kallades föräldrar med barn på Lodet i Halvorstorp till ett informationsmöte tidigare i veckan där de fick veta att förskolan planeras stängas och att deras telningar 
i stället kommer erbjudas platser på Lyrfågelskolan.

– Många av oss blev överrumplade, en del har precis skolat in sina barn. Nu måste de kanske rycka upp dem igen, säger Linda Mark vars fyraårige son går på förskolan.

Föräldrarna ska också ha upplysts om att det ”inte finns några garantier för att personalen på Lodet flyttar med barnen”. En uppgift som förstärker oron bland de vuxna.

– Det var flera frågor som aldrig fick något svar, konstaterar Victoria Billengren som sitter med i förskolans föräldraråd.

Spara pengar

Enligt Birgitta Ahlberg, områdeschef för östra skolområdet, är orsaken till den planerade nedläggningen att Lodet inte längre har någon kö och har svårt att fylla platserna. Samtidigt hänvisar hon till ett politiskt beslut om att effektivisera användningen av förskolelokaler för att spara pengar. Och påpekar att flera föräldrar, som nu har barn på Lodet, inte haft förskolan som ett förstahandsval när de sökt barnomsorg.

– Det finns de som aviserat att de vill ha förskoleplats närmare hemmet, hävdar hon.

Ett 30-tal barn

I dag går ett 30-tal barn i åldern 1-5 år på Lodet. Av dem ska sju stycken vidare till sexårsverksamhet i höst. När det gäller de sex-sju anställda på förskolan tror områdeschefen att åtminstone ett par av dem följer med till Lyrfågelskolan i augusti.

– Det är en facklig process, men personalen kommer att erbjudas andra anställningar, säger Birgitta Ahlberg.

”Ta en funderare”

Mats Wiking (S) ordförande i utbildningsnämnden, poängterar att inget beslut om nedläggning är klubbat. Däremot stämmer det att kommunen inte anser sig ha råd att betala för ”halvfulla lokaler” när efterfrågan på platser minskar. Tanken med informationsmötet var, enligt Wiking, att diskutera förslaget med föräldrar och personal. Politiker i nämnden erbjöd sig att närvara.

– Men det avböjde cheferna. Med tanke på reaktionerna får vi ta oss en funderare nu. För vår ambition är att en eventuell flytt ska bli så trygg som möjlig för alla inblandade.