Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Lyft lärarnas löner

Lärarfacken går ut hårt och kräver 10 000 kronor mer i månaden i årets avtalsrörelse. Så mycket lär det inte bli, men det är hög tid att landets alla lärare får ett rejält lönelyft som uppskattning för det viktiga jobb de gör.

Kunskapsförmedlare, konflikt lösare, kurator, kompis – en lärare måste ha många strängar på sin lyra för att fungera i det dagliga jobbet. Samtidigt har allt fler arbetsuppgifter lagts på lärarnas axlar och kraven från politiker, skolledning och föräldrar fylls kontinuerligt på. Vad som dock inte fyllts på är lärarnas plånböcker. De har under en lång rad av år fått stå tillbaka i jämförelse med andra motsvarande yrkesgrupper. På det lokala planet deklarerar visserligen politikerna vilket viktigt jobb lärarna gör, men samma politiker är inte beredda att betala mer för detta ”viktiga jobb”.

Läraryrket var förr ett riktigt statusyrke, en grupp som rönte respekt och förtroende och inkomsten var hygglig, karriärmöjligheterna likaså. I dag är läraryrket en yrkesbana som allt färre vill utbilda sig till, ett yrke som efter många års utbildning, ger en högst medioker lön. Karriärmöjligheterna är få, arbetsuppgifterna ökar och nya läroplaner och direktiv avlöser varandra på löpande band.

Det är högst angeläget att landets lärare får ett lyft på flera plan och först ut är ett rejält lönelyft. Lärarfacken kräver 10 000 kronor mer i månaden och det är egentligen inte för mycket begärt. Lärarfacken är beredda att ta strid och tar, för ovanligheten skull, till lite vapenskrammel för att sätta press på de kommunala arbetsgivarna.

Det är rätt, lärarna har som alla andra rätt att föra en facklig kamp för sina arbetsvillkor. De är av tradition lojala mot sina arbetsgivare och, inte minst, mot eleverna. De kan också räkna med att ha opinionen med sig, allt fler anser att lärare är en viktig yrkesgrupp som behöver få statusen höjd några extra våningar. Allt fler anser också att det ansvar lärarna har i dag, är värt så mycket mer. Skolan, det vill säga lärarkåren, ska fixa det mesta. Som att sitta still, inte tala i munnen på varandra och visa hänsyn och respekt för andra människor. Bland annat.

Sverige har generellt sett en bra skola som står sig bra i den internationella konkurrensen, men den kan bli bättre, mycket bättre. För det krävs engagerade, duktiga och kompetenta lärare som får lön för mödan. Risken är annars att de som funderar på lärarbanan, tar ”sin Mats ur skolan”.

MEST LÄST