Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Massavhopp i Folkpartiet

Turerna kring Folkpartiet i Trollhättan kan ha fått ett slut. Nu hoppar flera medlemmar av. – Vi skäms för att vara folkpartister, säger Britt Hallgren.

Hon hoppar av med omedelbar verkan och uppskattar att det rör sig omkring 70 medlemmar som nu också väljer att lämna partiet.

I kommunfullmäktige blir ledamöterna Johan Lundgren och Britt Hallgren samt ersättare Maj-Britt Elmvik politiska vildar.
– Vi kan inte associera oss med partiet längre. Årsmötet i måndags var droppen, säger Britt Hallgren.

På årsmötet röstades Rita Paulsson Svensson fram som gruppledare i kommunfullmäktige under smått turbulenta former.
De medlemmar som väljer att hoppa av måste alla lämna in ett besked var och en för sig, samtidigt som partikansliet inte hunnit registrera alla utträden.
– Det finns en lista på 70 namn som kommer att lämna Folkpartiet. Det som hänt är inget annat än en kupp. På mötet var det 30 medlemmar som inte ville ge styrelsens ansvarsfrihet, ändå omvaldes Said Abdu med hjälp av en busslass människor som ingen sett förut, säger Maj-Britt Elmvik.

På partikansliet i Stockholm stöttar man det som beslutades på årsmötet i måndags.
– Det har skett i demokratisk anda och enligt konstens alla regler, även om det finns de som misstycker, säger kanslichefen Anders Yngman.

Han medger samtidigt att alla turer i Trollhättan kan skada partiet.
– Visst är det så, men man måste kunna ha olika åsikter internt. Vi är inget företag med en koncernledning som tar beslut utan föreningarna lever lite sitt eget liv.

Att lägga ner Trollhättesektionen är inte heller aktuellt.
– Enligt våra stadgar i partiet kan vi inte stänga ner en lokalförening, om det hade varit aktuellt, säger Anders Yngman.

Said Abdu, Folkpartiets ordförande i Trollhättan, säger att det i nuläget handlar om betydligt färre avhopp.
– Det rör sig om ett 15-tal. Det är som med de flesta föreningar, folk kommer och går. Framförallt är det väldigt tråkigt att Britt Hallgren och flera som varit med i partiet så länge väljer att lämna, säger han.

Istället för att gemensamt stå för en politik har schismen i partiet stulit en stor del av uppmärksamheten kring Folkpartiet den senaste tiden.
– Vi behöver alla krafter för en dynamisk politisk rörelse. Jag och många med mig är politiskt engagerade av en anledning. Och det är för att vi har en övertygelse och ett samhällsansvar, säger Said Abdu.

Hur går ni vidare nu?

– Mitt jobb som ordförande är att ta ansvar för vår politik.