Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Miljardförlust för Spyker

  Spykers delårsrapport visar att Saab sålde 10 500 bilar under första halvåret i år. Och ägaren Spyker Cars redovisar en förlust på ungefär 1,3 miljarder svenska kronor. Spykers vd och huvudägare Victor Muller upprepade i dag att han inte är orolig för man visar ett negativt eget kapital.

  I går kom nyheten om att Spykers skulder överstiger tillgångarna men Victor Muller sa sig då inte vara orolig över siffrorna. I morse sa han samma sak till TTELA på en telefonpresskonferens i samband med att delårsrapporten för första halvåret släpptes.

  – Det är en bokföringsteknisk fråga.

  Det negativa kapitalet ska hänga samman med att reglerna för redovisningen skiljer sig mellan Nederländerna och Sverige.

  Spykers förlust på 139 miljoner euro, eller 1,3 miljarder svenska kronor, för första halvåret 2010 var förväntad. Och Sabbs resultat ligger i nivå med affärsplanen.

  10 500 bilar på ett halvår är förstås ingen bra siffra. Men både Victor Muller och Saabs vd Jan Åke Jonsson är nöjda med tanke på vad företaget har gått igenom den senaste tiden.

  – Vi har bara sålt 9-3:or, 9-5:an lanserades ju sent i maj och har inte hunnit påverka siffrorna ännu, sa Jan Åke Jonsson.

  Dessutom stod ju Saabs verksamhet i still under första delen av året och de 10 500 bilarna har till stor del sålts under andra kvartalet. I juli sålde Saab 2 000 bilar.

  – Mycket återstår ännu, men de första 6 månaderna i år har varit bra, sa Jan Åke Jonsson.

  Målet är att sälja 45 000 bilar under hela 2010. Och under nästa år hoppas man på 80 000. 2012 ska företaget ge vinst med en försäljning på 120 000 enheter.