Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Christer Ludvigsson har ägnat hela yrkeslivet åt idrotten, spel i olika former och bingo. Numera är bingon datoriserad till stor del, men de gamla bingo­kupongerna finns kvar där man använder sin ”duttpenna”.

Mister Bingo älskar spel

Välkände Trollhättebon Christer Ludvigsson har passerat pensionsålder, men kommer att fortsätta jobba på Citybingo som han drivit i 40 år. Verksamheten har gett många miljoner kronor till den lokala ­idrotten.

Christer Ludvigsson föddes i Linköping och växte upp i Trollhättan.

– Jag är från den i Troll­hättan välkända Stenman­släkten. Redan efter gymnasiet 1969 började jag jobba med roulett på Sessan­linjen som gick till Danmark och Tyskland. Senare även på Stena Line.

Christer fortsatte sedan med restaurangroulett i Borås och Göteborg där han bodde.­ Därefter jobbade han ­parallellt med olika­ verksamheter inom spel och bingo även i Oslo.

– 1976 flyttade jag åter till Trollhättan. Här har jag bland annat haft Port­kiosken i tolv år, Storjouren under några år och jag startade Nöjesoasen och drev den några år. Jag har haft hand om restaurang­rouletten på de flesta ställen i området, som Swania och Gransäter.

Redan 1974 hade han också börjat verksamheten i Trollhättans Bingo AB, som heter Citybingo. Trollhättans Bingo AB bildades av idrottsföreningarna Trollhättans IF, IFK Trollhättan, Trollhättans BoIS, TSOK och IOGT. Senare har dessutom Skoftebyns IF, Trollhättans AK, Gripens BK och Troll­hättans BTK anslutit.

Citybingo har i 40 år ­stöttat ungdomsidrotten i Trollhättan med sammanlagt 46 miljoner kronor. Här har Christer lagt ner åtskilliga arbetstimmar.

– Förra året var dock ett bottenår, då blev det inga pengar alls till idrotten. Men detta året har börjat lovande.

Det är detta som tilltalar Christer, som är intresserad av spel men också genuint idrottsintresserad, att kunna stödja kämpande idrottsföreningar.

I dag är det sex personer som jobbar i hallen, vilken också valts till Sveriges ­bästa bingohall 2009 och 2010. Christer kan verkligen ­jobbet från grunden och är väl insatt i den snåriga djungeln av bestämmelser­ från lotteriinspektion, finansdepartement, Sven­ska spel och länsstyrelse.

– Jag brukar säga att jag jobbat med allt från att vara vd till bingovärdinna.

Nu kommer han att gå ner till deltid och inte vara med i den dagliga verksamheten, men fortsätta att jobba med bokföring och marknads­föringen där han kan utnyttja det stora kontaktnät han fått genom årens lopp.

Vad skulle du säga är en typisk bingohalls­besökare?

– Den största gruppen är damer 50+. Förr hade vi presentkort från Epa och Domus i vinst, nu är det kontanter med lite extravinster som julklappar, chokladaskar, kaffe och tv-apparater med mera. Flera gånger i månaden går högvinsten ut som är på 30 000 kronor.

Christer och mångåriga ­sambon Gun-Britt har nu sålt huset i Skoftebyn och ägnar gärna tid åt sin stora familj.

– Till sommaren har jag hyrt ett stort hus i Lökken i Danmark där vi ska samlas.

I unga år spelade Christer fotboll och handboll. Christer har stekt många hamburgare i Skoftebyn IF:s regi och han deltar gärna i Idrotts­historiska föreningens möten samt promenerar mycket. Att läsa var tidigare ett annat stort intresse.

– Jag fick en stroke för ­15 år sedan och jag ­försöker läsa, men jag har koncentrationsproblem.

Christer gillar helt enkelt när allt inte går på räls.

– Jag dras till problem för jag vill lösa dem.