Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Musikutbildningen till båda städerna

Både Vänersborg och Trollhättan får estetiska programmet med musikinriktning nästa höst.

Kunskapsförbundet Väst konstaterar att musikutbildningen är en fråga av stor betydelse för både Trollhättan och Vänersborg. Lösningen på att intresset från ungdomarna svalnar allt mer är samläsning. När eleverna från olika program på samma skola tillsammans läser de ämnen de har gemensamt kan utbildningen bedrivas mer kostnadseffektivt.

Med detta som bakgrund beslutade politikerna i Kunskapsförbundets direktion på tisdagen att estetiska programmet musikinriktning ska finnas i både Trollhättan och Vänersborg från och med höstterminen 2017.

– Vi har sagt att vi ska starta i båda städerna. Men inget är för evigt. Skulle det bli en sökande varje år får vi titta på det här beslutet, säger Maud Bengtsson (S), ordförande i Kunskapsförbundet Väst.

C, M och L yrkade på att det skulle vara minst tre sökande till utbildningen i varje stad för att man skulle starta den. Men så blev det alltså inte.

– Vi hade ingen annan åsikt i frågan i sig. Men vi tyckte att det borde vara ett minsta antal sökande, säger Sofia Lindholm (C).

Inför den här hösten var det få ungdomar som visade intresse för estetiska programmet musikinriktning och Kunskapsförbundet beslutade att utbildningen bara skulle ges i Trollhättan. Den upprördhet som detta orsakade i Vänersborg gjorde i alla fall Maud Bengtsson lite förvånad. Inför höstterminen 2014 togs nämligen ett likadant beslut.

– Den gången blev det inga reaktioner.

Vad berodde det på?

– Jag vet inte, vi skötte det på samma sätt.

Vänersborg får ytterligare ett nytt program till hösten, humanistiska återuppstår efter att ha varit borta ett år på grund av få sökande.

– Vi var nog lite för snabba att stänga ner det, så vi beslutade att ge det en chans igen, säger Maud Bengtsson.

Även här är samläsning viktigt och andledningen till att utbildningen hålls på Birger Sjöberg är att lärarkompetensen finns där.

Direktionen bestämde också att elprogrammet bara ska finnas på Birger Sjöberggymnasiet från och med i höst. Även de elever som börjar i årskurs två i höst flyttar till Vänersborg.

– Vi ser att det blir en bättre kvalitet om utbildnigen är på ett ställe. Vi tror att det är mycket bättre för programmet.

Varför bestämde ni att utbildningen skulle hamna i Vänersborg?

– De lokaler vi har på Magnus Åberggymnasiet behöver vi till annan undervisning också.

MEST LÄST