Digitalisering pågår bland industriföretagen

Digitaliseringen av industrin har påbörjats, men det är en stor process. Inte minst frågan hur all data och information ska kunna utnyttjas på ett effektivt sätt.

|

Digi Demo Day är en inspirationsdag om digitaliseringen inom industrin. – Jag beskriver hur vi på GKN använder oss av digitaliseringen, allt från design till produktion, säger Henrik Runnemalm forskningschef på GKN Aerospace som var en av de inbjudna talarna. En stor mängd data tas tillvara i de olika processerna, i bland annat tillverkningen. Den fråga som GKN och många andra industriföretag ställer sig är hur denna information ska tas tillvara och hur den ska användas i olika skeenden. – Hur ska vi kunna sammanställa och ha nytta av denna information? Något enkelt svar på frågan kunde inte Henrik Runnemalm ge, men samarbete är en viktig del. – Där vi befinner oss i dag, på produktionstekniskt centrum på Innovatum sker mycket av denna utveckling. Henrik Runnemalm berättar att flera projekt som GKN varit med i från början, har de lämnat då de efter ett tag inte haft någon nytta av dessa. – Vi har haft projekt som inte passat för oss, då har andra kunna gå vidare. Satsningen på digitaliseringen av svensk industri stöds och stöttas av regeringen. – Vi har tagit fram 45 åtgärder under fyra punkter, säger Johan Harvard från Näringsdepartementet som var med på inspirationsdagen. Förutom digitaliseringen så är övriga huvudpunkter hållbarhet, kompetens och innovationskraft. – När det gäller rekryteringen så är det svårt att hitta robotprogrammerare inom industrin, säger Johan Harvard. Han framhåller att ett samarbete mellan näringsliv, akademin och det offentliga är viktigt för att lyckas. Näringsdepartementet arbetar med fem olika samverkansprogram för att nå effekt. – Arbetet går också i ett högt tempo, säger Johan Harvard. Intresset bland företagare var stort för att vara med på Digi Demo Day. De 90 platserna tog slut och det fanns en väntelista med personer som inte fick plats. Arne Mofjell, verkstadschef, och Bengt Engdahl, produktionsansvarig vid Componenta i Främmestad var två av besökarna. De kommer från ett företag med 200 anställda och som har Volvo Lastvagnar som största kund. – Verksamheten går för högtryck. Sådana här dagar ger inspiration, det gäller att lyfta blicken och titta framåt för att tänka rätt inför framtida investeringar, säger Bengt Engdah.

Fakta: Detta är Dina Digitalisering av produktionsflöden vid additiv tillverkning (Dina) är ett av regeringens åtta första demonstrationsprojekt, med syfte att främja digitaliseringen av svensk industri. Projektet finansieras av Vinnova och drivs av Swerea i samarbete med Chalmers tekniska högskola, GKN Aerospace, Jernkontoret, Siemens och Saab.