Hot om biltullar oroar i EU

Tanken på att USA eventuellt inför tullar på europeiska bilar skapar fortsatt oro i EU. Handelskommissionär Cecilia Malmström hoppas få igång diskussioner med Washington om ett handelsavtal – men förbereder samtidigt motåtgärder.

ANNONS
|

Malmström åker nästa vecka över Atlanten för samtal med USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer. På agendan står diskussioner om bättre samordning av allehanda regleringar och certifieringar på handelsområdet, men också frågan om det går att få igång någon form av handelsavtal.

- Vi har sagt att vi är redo att utreda möjligheterna till ett mer begränsat handelsavtal, fokuserat på industrivaror. Från vår sida är vi redo att börja granska det här, medan USA har en lite annorlunda tidtabell, säger Malmström på väg in till ett möte med EU-ländernas handelsministrar i Bryssel på fredagen.

ANNONS

EU svarar?

USA har gärna velat få in jordbruksprodukter in i diskussionen, vilket dock EU "absolut inte" är intresserat av. Samtidigt lever EU-oron kvar över att president Donald Trump ska göra verklighet av sina flitigt upprepade hot om att inför biltullar.

Om det sker lär Malmströms samtal med USA snabbt bryta ihop och i stället ersättas av tuffa europeiska motåtgärder.

- Vi har upprepat flera gånger att om det skulle införas nya tullar så kommer de här samtalen att drabbas kraftigt. Vi gör samtidigt förberedelser för svarsåtgärder om det skulle ske – vilket vi inte hoppas, säger Malmström.

Tusentals jobb

Den svenska bilindustrin gör Sverige extra känsligt för eventuella USA-tullar.

- Risken finns kvar. Sverige riskerar 4000 jobb om det blir biltullar, varav 3000 i västra Sverige, betonar EU- och handelsminister Ann Linde (S) på väg in till fredagsmötet.

Hon hoppas i stället på ett så brett avtal som möjligt med USA.

ANNONS

- Jag hoppas att man ska komma ett steg längre. Sedan behöver ju Cecilia Malmström ett mandat från oss ministrar innan man kan börja förhandla på riktigt. Där är vi inte än. Jag hoppas att vi i vilket fall som helst ska få ett mindre avtal, för det är bra för svensk export, säger Linde i Bryssel.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Handelsfriktionen mellan EU och USA

Donald Trumps tillträde som president i USA har bland annat inneburit att de mångåriga förhandlingarna om ett stort frihandelsavtal mellan EU och USA, kallat TTIP, har lagts på is.

I stället har handelsrelationen kraftigt försämrats, inte minst sedan Trump infört stål- och aluminiumtullar på 25 respektive 10 procent. EU har svarat med egna tullar på en lång rad amerikanska produkter, som bourbon, riskakor och motorcyklar.

I slutet av juli kom ändå Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker överens om att tillsammans arbeta för att minska handelshinder. Deras möte har följts upp av regelbundna träffar mellan EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer.

Parallellt är USA starkt kritiskt till hur världshandelsorganisationen WTO fungerar. Att landet blockerar tillsättandet av nya domare till WTO:s tvistelösningssystem riskerar att få hela systemet att sluta fungera från sensommaren eller hösten 2019. EU har kontrat med förslag om hur WTO kan reformeras, som man hoppas få USA att acceptera.

ANNONS