Så ser du till att pengarna hamnar rätt

Insamlingarnas högtid närmar sig och allt fler organisationer ber dig skänka pengar. Samtidigt blir privata insamlingsinitiativ allt vanligare på sociala medier. Men innan du swishar finns några saker att tänka på – om du vill vara säker på att ditt bidrag verkligen kommer fram.

ANNONS
|

- Det ligger stort ansvar på oss som givare. När man ger pengar måste man tänka till, uppmanar Charlotte Rydh, generalsekreterare för Frivilligorganisationernas insamlingsråd (FRII).

Finns risker

Rädda Barnen, SOS Barnbyar och Världsnaturfonden – men kanske också en rad organisationer du aldrig hört talas om. Samt din kompis som samlar in pengar via en insamling på Facebook. Jultid är verkligen insamlingstid, och nuförtiden finns många bössor att välja på för den givmilde.

ANNONS

- Om man tittar på den ideella sektorn så kan alla engagera sig – och det är positivt. Å andra sidan finns risker att personer som inte har gott uppsåt kan få access, säger Charlotte Rydh, som betonar att de flesta ändå är ärliga.

Många av oss vill gärna skänka en slant. Men hur ska man bära sig åt för att verkligen vara säker på att pengarna går till det som utlovats?

Vem är mottagare?

En rad organisationer har traditionella så kallade 90-konton, vilket innebär att de årligen granskas av Svensk insamlingskontroll som kontrollerar att "insamlingen håller hög kvalité".

Men långt ifrån alla som ägnar sig åt välgörenhet har 90-konto. Så undersök vem som står bakom insamlingen och att mottagaren verkligen finns i verkligheten, råder Charlotte Rydh.

- Oavsett om det är en privatperson eller organisation. Är det en kompis så kan du kontakta personen, det är lättare att ställa följdfrågor när det är någon du känner, säger hon och fortsätter:

ANNONS

- Är man det minsta osäker – kolla upp på internet. Googla.

Andra tips är att kolla om det finns en hemsida som hör till insamlingen. Alla organisationer har inte ett traditionellt 90-konto. Men kan du ta reda på om organisationen haft tidigare insamling – och går det att hitta en årsberättelse där det framgår vart bidragen faktiskt går?

Slå sig ihop med andra

Du som skänker kan enkelt via Swish se vem som är mottagare av pengarna. Är det privatpersoner eller organisationer bakom initiativet? Privata insamlingar, crowdfunding, blir nämligen allt vanligare.

- Om det är en privatperson, så tycker jag att man generellt kan vara mer försiktig eftersom det är större risker för förskingring och bedrägeri. Att pengarna går till andra saker.

Charlotte Rydh råder de som vill starta privata insamlingar att slå sig ihop med andra.

- Jag skulle önska att sådana här initiativ formaliseras lite. Det är lätt att sätta ihop en ideell förening, det krävs tre personer och stadgar.

ANNONS

Dessutom är en bra idé att kolla vad andra gör, tipsar Charlotte Rydh. Kanske finns redan aktörer som hjälper inom det område man är intresserad av?

- Kyrkan, andra nätverk, kan man arbeta med andra och göra något tillsammans?

TT

Fakta: Vad är ett 90-konto?

Ett 90-konto är ett sjusiffrigt bankgiro- och PlusGirokonto som inleds med 90. Kontot beviljas till insamlingsorganisationer som lever upp till en rad krav.

Det är Svensk Insamlingskontroll som beviljar 90-konton.

Kraven som ställs på organisationer rör bland annat att som insamlare låta sig granskas, samt att minst 75 procent av de insamlade pengarna går till ändamålet.

Endast ideella föreningar, trosamfund och stiftelser kan få 90-konto – inte privatpersoner, företag eller ekonomiska föreningar.

Källa. Svensk Insamlingskontroll

ANNONS