Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/8

  Brobergs växer i Brålanda

  Ökad omsättning och ny industrihall på gång. Vid första generationsskiftet 1992 togs ett beslut att Brålanda Industri skulle satsa på ny teknik och utveckla sin verksamhet. – Innan dess handlade det mest om överlevnad, säger företagets vd Leif Broberg.

  Företaget är idag en certifierad stål­byggare och legotillverkare.
  – 2 600 ton material går igenom vår ­tillverkning varje år, lika mycket in som ut, säger Leif Broberg.

  Tillsammans med sina söner, Johan och Erik, visar han runt i anläggningen.
  1965 startades företaget av Leif Brobergs far tillsammans med två kompanjoner. 1985 tog Leif över tillsammans med sin storebror, som lämnade verksam­heten för tre år sedan. Kontorsdelen där vi först träffas, byggdes 1964 av Brålanda ­kommun tänkt som industrihotell.

  – Vi har byggt ut åt alla håll, berättar Leif Broberg.
  En ny industrihall håller på att byggas. Den är på 800 kvadratmeter och beräknas stå färdig till sommaren.
  – Det är jättebra. Vi är lite trångbodda nu, framför allt kommer det att förbättra arbetsmiljön och logistiken, säger Erik Broberg.

  Sedan snart tre år tillbaka jobbar han och hans lillebror Johan på företaget.
  – För fem år sedan var det absolut ingen självklarhet att vi skulle börja på företaget, men nu trivs vi bara mer och mer för var dag som går, det är full fart och händer grejer hela tiden, säger Johan Broberg som bland annat varit professionell tävlings­cyklist under två år.

  Företaget har växt och har idag 40 ­anställda. För fem år sedan var antalet 30. För 25 år sedan arbetade sex personer på företaget som hade en omsättning på 7 miljoner kronor.
  I år beräknas omsättningen vara uppe i 70 miljoner. Av de anställda är ett tiotal ute och arbetar med stålmontering över ett relativt stort område. Företaget har haft en hel del uppdrag i Tvåstad och Bohuslän, och för tillfället pågår ett stort jobb i Karlstad. Brålanda Industri har 200 kunder, varav ett tiotal riktigt stora.

  En hel del investeringar har gjorts i ­maskinerna, som bytts ut efter hand. Två stora laserskärmaskiner finns bland ­annat inne i hallen, och på dessa är det tvåskift, men i övrigt är det dagtid som gäller för personalen.
  – Jag har jobbat här ett år och sedan jag började har ytterligare en tjej börjat. Det är roligt att vi blir fler, säger Katrin ­Öhman som bockar en förstärkningsplåt i verkstaden.
  Hon gör även en del svetsarbeten.

  – Vi har nu sex kvinnor som arbetar både i produktion och med administration. Det är väldigt bra för miljön på arbetsplatsen att ha en blandning, säger Leif Broberg.
  Elinor Wressel kommer körande en truck och hämtar några lastpallar, som står bakom Leif Broberg.

  – Företaget har avancerade maskiner som med exakt precision bearbetar de hårda materialen, men som grund för maskinernas arbete ligger hela tiden vår personals kunnande och erfarenhet. Utan den grunden hade vi inte kunnat producera de produkter som lämnar vår verkstad, avslutar Leif samtidigt som det i industrihallen pågår svetsning, bockning och annan bearbetning av material.

   

  Läs hela Näringslivsbilagan