Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

180 miljoner ska stärka svensk flygindustri

180 miljoner kronor, där GKN Aerospace bidrar med hälften, ska stärka svensk flygindustri men även skapa tillväxt, arbetstillfällen, bidra till industriell förnyelse och bidra till ett grönare flyg.

GKN i Trollhättan kommer att vara med och samfinansiera forskningsprojekt med inriktning mot framtidens flyg och flygindustri.


Projekten sker i samarbete mellan industri, universitet och högskola och samfinansieras mellan staten och industrin inom det nationella flygforskningsprogrammet, NFFP.

– Vår satsning i projekten består av att vi bidrar med egen tid, säger Patrik Johansson, som arbetar med forskningsstrategi på GKN.

Under perioden 2018-2022 ska GKN satsa motsvarande 90 miljoner kronor, lika mycket lägger myndigheten Vinnova tillsammans med Försvarsmakten. 

Högskolan Väst


Pengarna kommer att användas till avancerad flygforskning inom motor- och framdrivningsaktiviteter. Bland annat kommer Högskolan Väst, Chalmers och Luleå Tekniska Universitet, men även institut och småföretag kommer att få ta del av pengarna. 

Totalt handlar det om ett 20-tal projekt med olika inriktning, bland annat till arbete för att utveckla effektivare jetmotorer och utveckla additiv tillverkning (3D-printning i metall).

– Några projekt är helt nya andra har hållit på tidigare men går nu in i en ny fas, säger Patrik Johansson.

Forskare


För GKN är dessa projekt väldigt viktiga, inte minst för att i framtiden kunna anställa kvalificerad personal som arbetar med forskning och utveckling.

– Forskningen sker för långsiktiga projekt som ligger 10 till 15 år fram i tiden innan de finns i våra produkter, säger Patrik Johansson.

NFFP har funnits sedan 1994 och GKN i Trollhättan, tidigare under företagsnamnet Volvo Aero, har varit med sedan start och sammanlagt satsat mer än 360 miljoner kronor i den gemensamma flygforskningen.