Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

GKN-avtal på flygmässan

GKN Aerospace har tecknat ett långsiktigt avtal med Mitsubishi Heavy Industries för att tillverka brännkammarhus till Rolls-Royce. – En milstolpe, säger Mike McCann, vd för GKN Aerospace Engine Systems

Flygplan i luften. Flygplan på landningsbanorna. Det är flygmässa i Farnborough och det brukar också innebära att nya avtal signeras mellan olika parter.

GKN Aerospace har tecknat ett långsiktigt avtal för att tillverka brännkammarhus till Rolls-Royce. Detta blev offentligt under andra dagen på Farnborough Airshow som äger rum 11 till 17 juli.

GKN Aerospace finns på plats på den stora flygmässan i Farnborough, 5 mil sydväst om London.

På mässan brukar en hel del nyheter visas, men ofta så presenteras även avtal mellan bland annat tillverkare och leverantörer. Den mediala bevakningen är stor på denna mässa som arrangeras vart annat år.

En av de nyheter som presenterades rör verksamheten i Trollhättan. GKN Aerospace Engine Systems har tecknat ett långsiktigt avtal med Mitsubishi Heavy Industries för tillverkning av brännkammarhus.

Tillverkningen ska ske till Rolls-Royce Trentmotorer som sitter på Airbus A330neo och Boeing 787.

Mitsubishi Heavy Industries är ett ledande japanskt industriföretag som via sitt dotterbolag, Mitsubishi Heavy Industries Aero Engines, deltar i flera Rolls-Royce-program som Trent 1000, Trent XWB och Trent 7000.

Avtalet är längre än vad företaget normalt brukat teckna med sina leverantörer. De säger att orsaken till den långa avtalstiden är den kompetens och den tillverkningsexpertis som GKN Aerospace besitter.

Tillverkningen kräver komplex maskinbearbetning och höga kvalitetskrav på grund av komponentens kritiska natur och de ökande tryckförhållanden som dessa motorer måste tåla.

– Det här första avtalet mellan GKN Aerospace Engine Systems och Mitsubishi Heavy Industries Aero Engines representerar en milstolpe ett nytt, viktigt samarbete med ett ledande industriföretag i Japan. Avtalet bygger på vår långa, starka relation med Rolls-Royce och på vår utbredda expertis inom tillverkning av den här typen av produkter, säger Mike McCann, vd för GKN Aerospace Engine Systems i ett pressmeddelande.

GKN Aerospace är redan en viktig leverantör till många Rolls-Royce-program, med tillverkning av ett antal motorstrukturer inklusive fläkthus och kompressorhus.

– Sammantaget innebär det att vi kommer att leverera en mycket kostnadseffektiv och långsiktig produktionslösning med låg risk till vår kund. Vi ser fram emot att arbeta nära Mitsubishi Heavy Industries under nästa decennium och utveckla vår relation när vi tillsammans utforskar nya möjligheter, säger Mike McCann.

De första leveranserna av brännkammarhusen kommer att ske i början på nästa år.

 

MEST LÄST