Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nej till bud men ja till förändringar

Varken företagsledning eller fack ser positivt på ett bud som lagts på GKN. De har också en liknande inställning till en tydligare uppdelning av koncernen. Något båda ser positivt på.

Financial times kunde i förra veckan berätta att investmentbolaget Melrose lagt ett bud på 80 miljarder på GKN-koncernen. Ett bud som har avvisats av såväl företagsledning som styrelse. GKN:s koncernchef kommenterade uppgifterna i the Guardian.

– Vi anser att GKN:s nuvarande aktieägare borde se till fördelarna med den stora potentialen till tillväxt som finns inom företaget. Vi arbetar aktivt med att förklara för våra aktieägare hur vår förändringsplan kan skapa ett större värde, berättade Anne Stevens, koncernchef GKN till the Guardian.

Vill ha långsiktighet

Att ett investmentbolag vill köpa GKN, har heller inte fallit i god jord hos den lokala verkstadsklubben i Trollhättan.

– En ägare till GKN bör ha ett långsiktigt perspektiv eftersom våra affärer löper över 20-30 år. Jag har också haft kontakt med europeiska fackliga företrädare och de delar vår syn, säger Mats Eriksson, ordförande verkstadsklubben på GKN i Trollhättan.

Önskar tydlighet

Förändringsplanen som kommer leda till en tydligare uppdelning mellan företagets affärsområden ser han däreomot som något positivt.

– I Trollhättan skulle det bara leda till fördelar. En tydligare uppdelning skulle locka till sig fler och rätt ägare till aerospace sidan.

En tydligare uppdelning tilltalar också GKN-Trollhättans vd Joakim Andersson.

– Uppdelningen kommer leda till att de olika delarna kan fatta ännu snabbare beslut. Redan i dag finns en uppdelning mellan driveline och aerospace, säger han.