Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 49 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Projekt ska lyfta rymd- och flygindustrin

Ett projekt har nyligen startat för att lyfta svensk flyg- och rymdindustri. Trollhättan är en av två orter som berörs.

– Vi börjar med en stark axel i väst och öst, då det redan finns mycket flyg och rymdverksamhet i Trollhättan och Linköping. Förhoppningsvis kan man få med även nord senare, säger Anna Rehncrona, vd på Aerospace cluster Sweden.
Små- och medelstora företag ska stärkas genom att utveckla nätverken för underleverantörerna, men även med det offentliga, högskolor och universitet. Nätverken kan även bidra till ökade internationella kontakter.

Enligt Anna Rehncrona finns det en vilja bland Västsvenska underleverantörer, inom bland annat fordonsindustrin, att bredda sin verksamhet. Det finns en långsiktig strategi för landets små- och medelstora företag inom rymd- och flygindustrin att femdubbla omsättningen fram till år 2050.
Några stora svenska aktörer är i dag ledande leverantörer av komponenter till bland annat raketmotorer, satelliter, flygmotorer samt flygplansskrov. Då det finns en förväntning att flygresorna kommer att öka i framtiden så spås även marknaden att växa ytterligare.

– Projektet har redan startat och styrgruppen är igång. Projekttiden är tre år och då gäller det att skapa en nationell plattform. Totalt handlar det om 12 miljoner kronor för treårsperioden, säger Anna Rehncrona.
De tre åren finansieras till hälften av EU-medel, via Tillväxtverket. De bidrar med 6 miljoner kronor, medan det offentliga står för 5 miljoner kronor och det privata för 1 miljon kronor.

– Det här är en stor möjlighet att utveckla den svenska flyg- och rymdindustrin, säger Claes Haraldsson, vd för Tooltec. För oss har det varit värdefullt att ha gjort resan från traditionell verkstadsindustri till att bli en certifierad leverantör till flyg- och rymdbranschen. Nu kan vi flytta fram positionerna ytterligare och samtidigt få fler lokala och regionala kollegor som vi kan samverka med. 

I projektet deltar Västra Götalandsregionen, Region Östergötland, Aerospace Cluster Sweden, Innovatum, Swerea SICOMP och Swerea IVF.

MEST LÄST