Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Samsyn. Både infrastrukturminister Tomas Eneroth och GKN:s ansvarige för samhällskontakter pekade båda på samverkansprogrammen mellan staten och industrin som något viktigt och positivt.

"Viktig industri för landet"

När infrastrukturministern besökte GKN lyfte han fram samarbetet mellan staten och flygindustrin som något lyckosamt. Ett samarbete även företaget är nöjda med. Trots det finns ingen lösning på serviceavtalet för JAS.

Under tisdagen genomförde infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), ett besök på GKN Aerospace. Att ministern var nöjd med det han sett märktes tydligt.

– Här har jag varit flera gånger och det är ett företag jag gärna återkommer till, säger han.

Ministern själv valde att lyfta fram de tekniska framsteg som sker inom verksamheten i Trollhättan.

– I den roll jag nu har som infrastrukturminister är det extra intressant hur man klarar omställningen som sker med lättare material och minskad bränsleförbrukning. Jag tycker att det här är en framgångssaga när man ser vilka investeringar man gör i nya teknologier, säger Tomas Eneroth.

Han lyfter fram flygindustrin som en vikig industri för Sverige som helhet. Det han lyfter fram är den utvecklig som sker inom alla delar av flygindustrin, både den militära och civila men också inom rymdindustrin. Ministern menar att Sverige har en viktig roll inom EU som några som driver den tekniska utvecklingen framåt.

– Här ser vi synergier mellan det som är rymd, den militära sidan och den civila sidan. Med den 3D teknik man använder här ligger man i framkant internationellt och skapar sig en stark position på världsmarknaden. I grunden har det ibland varit ett statligt forskningsprogram där GKN tillsammans med Vinnova utvecklat grundteknologierna som sedan blivit kommersiella succéer, berättar Tomas Eneroth.

Även GKN:s ansvarige för samhällskontakter är nöjd med det statliga samarbetet.

– Vi har haft ett väldigt positivt besök. Det visar vilket intresse regeringen har för industrifrågor. Det är också positivt att de lanserat samverkansprogrammen för industrifrågor där GKN är med, säger Hannes Borg, ansvarig för GKN:s samhällskontakter.

Ett mörkt moln som legat över både regeringen och GKN det senaste året är serviceavtalet för nya JAS. Ett avtal som är viktigt för både för jobben och för att behålla kompetens i Trollhättan. Något besked om serviceavtalet kunde varken minister eller företag ge under dagens besök.

– Vi precis som andra är angelägna att hitta en lösning som säkerställer den kompetens som behövs i Sverige, säger Tomas Eneroth.

Från företagets sida vill man snart se ett resultat.

– I dagsläget är frågan olöst och vi hoppas att det ska landa väl. Diskussionen har pågått en längre tid och snart måste det till en lösning, säger Hannes Borg.