Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Christian von Koenigsegg, grundare och vd på sportbilstillverkaren Koenigsegg. Bild: Mark Lennihan

Koenigsegg: "Vi kan rivstarta"

Christian von Koenigsegg kommenterar nu samarbetet med Nevs i mer försiktiga ordalag än Kai-Johan Jiang. Han menar att det rör sig om ett hundratal nya bilar i ett första skede. Ett hundratal personer kommer även anställas i Trollhättan och Ängelholm sammantaget.
– Vi kan rivstarta, svarar han på frågan om när det kan komma igång.

Tisdagens besked att Koenigsegg och Nevs inleder ett formellt samarbete slog ner som en bomb i Fordonssverige under tisdagseftermiddagen. Förutom att Nevs och Koenigsegg startar ett gemensamt joint venture med syfte att utveckla nya elbilar köper även Nevs in sig med 20 procent i Koenigsegg.

LÄS MER: "Koenigsegg lägger i en ny växel"

– Vi har under lång tid haft ett gott samarbete med Nevs. Bolaget har även tillgång till högklassig produktion i Trollhättan, en enorm kompetens inom bilindustrin i regionen och produktions- och distributionskanaler i Kina, en mycket spännande marknad, säger Koeningseggs vd Christian von Koenigsegg och fortsätter:

"Nevs ligger långt framme"

– Vi är båda mycket måna om att bidra till en grön utveckling för framtiden, där Nevs redan ligger långt framme gällande elbilsproduktion. Tillsammans kan vi tillverka en lyxig sportbil, som värnar om miljön och en hållbar framtid. Det ska bli mycket spännande, säger Koeningseggs vd Christian von Koenigsegg.

Planen är att de båda företagen gemensamt ska utveckla och tillverka en ny sportbil som ska vara både fossilfri och elektrisk. Christian von Koenigsegg berättar att hans företag under några år arbetat med både design och teknologi för en sådan bil.

– Att tala om specifika siffror är något tidigt men det vi resonerat om när vi sett över vad vi vill göra är att bilen kan hamna på strax under 10 miljoner kronor, säger von Koenigsegg.

Nevs grundare och styrelseordförande Kai-Johan Jiang berättade under tisdagen att det rörde sig om tusentals bilar som skulle tillverkas. Christian von Koenigsegg är mer försiktig.

LÄS MER: Tusentals lyxbilar ska tillverkas i Trollhättan

Hundratalet bilar i ett första skede

– Planen som den ligger nu är i alla fall bilar i ett lågt hundratal, vad som sker längre fram är alldeles för tidigt att svara på, berättar han.

Förra året levererade Koenigsegg 18 bilar till sina kunder. Produktionsökningen som kommer i och med Nevs-samarbetet kommer även leda till nyanställningar av hundratalet personer.

– Enligt den plan för produktionsökning vi har i såväl Trollhättan som i Ängelholm kommer detta att leda till nya möjligheter för båda städerna, något som naturligtvis är mycket roligt både för oss och för Nevs.

Von Koenigsegg menar att projektet kan starta relativt omgående.

– Vi står redo att komma i gång med projektet direkt – vi kan rivstarta. Vi har redan planerat en bilmodell som denna under flera års tid och med Nevs stöd i produktionsprocessen ser vi fram emot att börja så snart som möjligt, säger han.

Var intresserad av Saab

Det är inte första gången Christian von Koenigsegg intresserar sig för bilföretag på Stallbacka i Trollhättan. 2009 var han intresserad av att köpa Saab, en affär som i slutändan inte genomfördes. Han ser dock samarbetet med Nevs som något annat.

– Jag ser inte detta som ett alternativ till att köpa Saab när det begav sig, utan en helt ny typ av möjlighet. Naturligtvis är det kul att Koenigsegg, ett helt svenskt märke, nu förenas med arvet efter ett klassiskt och älskat svensk bilmärke för att bidra till en lite mer hållbar framtid och gröna städer, sammanfattar han.