Många privatpersoner känner oro

Fler än vanligt hör av sig med oroliga frågor till sin bank. – Man måste ha klart för sig att det är ett allvarligt och otroligt osäkert läge, säger Gunilla Nyström, privatekonom på SEB.

ANNONS
|

Under konjunkturåterhämtningen som skett sedan finanskrisen har många hushåll försiktighetssparat, vilket enligt Gunilla Nyström nu lönar sig. Att börja fundera på att omplacera sitt sparande i aktier och aktiefonder i dagens läge ställer hon sig tveksam till.

– Ingen kan säga vad som är rätt eller fel. Man ska nog inte tro att man alltid ska lyckas tajma marknaden, säger hon.

Till skillnad från andra europeiska länder som Grekland och Spanien behöver svenska hushåll inte oroa sig för åtstramningar från statligt håll. Men privatekonomin kan ändå påverkas.

– Förhoppningsvis har man sitt kortsiktiga sparande på konton, säger Gunilla Nyström.

Läget kan hålla i sig

ANNONS

Den som exempelvis har tänkt göra en större kontantinsats i december och är beroende av att kursen inte sjunker ligger sämre till. Det negativa börsläget kan hålla i sig under hösten.

– Privatpersoner får vara medvetna om att börsen kan genomgå kraftiga upp- och nedgångar, säger Gunilla Nyström.

Sprida riskerna

När det gäller premiepensioner och privat pensionssparande säger hon att det är som med andra typer av långsiktigt sparande, det gäller att sprida riskerna och utgå från att det blir en avkastning så småningom.

För tillfället kan dock en enskild familj eventuellt se fram emot vissa positiva effekter av att konjunkturen försvagas. I alla fall om man har sitt jobb och sina inkomster kvar och inte är i en situation då man av andra skäl behöver sälja sitt boende.

– Prognosen var att räntorna skulle fortsätta gå upp kraftigt de kommande två åren, men det bromsas av en långsammare konjunktur och ett lägre inflationstryck, säger Gunilla Nyström.

Möjlighet att spara

För familjens del kan det innebära ökade möjligheter att spara något mer än vanligt men kanske också att konsumera lite extra, vilket i sin tur är bra för landet.

Handelsbanken i Trollhättan säger sig ha märkt av att fler än vanligt hör av sig och vill gå igenom sina placeringar.

ANNONS

Ingela Karlsson, ställföreträdande kontorschef på Handelsbanken i Trollhättan, säger sig ha stött på en del oro.

– Kunderna vill se över hur riskprofilen ser ut, en del gör omplaceringar, säger hon.

Vissa vill ta risker

Jakob Stalfors är tillförordnad kontorschef på Länsförsäkringar Trollhättan. Han tror att fler kommer att söka sig till banken för att prata om sina placeringar den närmaste tiden. Förutom de som är oroliga har han också stött på motsatsen.

– Det finns en kundgrupp som är mer riskbenägen och ivrig att komma in på marknaden, säger Jakob Stalfors.

Han betonar starkt att det är viktigt att prata igenom sin situation med sin bankkontakt innan man bestämmer sig för några ändringar. Vad som är lämpligt skiljer sig mycket beroende på bland annat inkomst, lån, buffert och hur långsiktig man är i sitt sparande.

ANNONS