Näringslivsbilagan: Pelles app har koll på hästen

Per Eriksson jobbade på Saab under konkursen, och kanske var det där, på någon av Trygghetsrådets träffar, som idén föddes att starta ett inkubatorföretag.

ANNONS
|

Intresset för hästar och ridning startade för tio år sedan.

– Då var jag triathlet, men var skadad och behövde göra något annat och började rida en gång i veckan. Sedan blev jag fast i sporten även efter att min skada hade läkt, säger Per Eriksson som bytte ut löpning, simning och cykling mot ridning.

Läs hela Näringslivsbilagan här

Som triathlet använde han pulsklocka och appar för att ha full koll på sin träning. Detta var något han saknade inom ridsporten.

– Det finns sensorer som jag provade montera på min häst med dessa åkte lätt av, säger Per Eriksson.

ANNONS

Han utvecklade därför flera algoritmer som kunde göra detta möjligt med hjälp av endast sensorerna i en mobil. Hans tränare och hovslagare Claes Peterzén hjälpte också till en hel del i början.

– Men det var ingen säljbar app så jag letade efter en programmerare, och träffade Adam Torkelsson av en slump.

För drygt två år sedan kontaktade Per Eriksson Innovatum och frågade om de kunde hjälpa till att starta ett företag.

– Där fick jag otroligt bra hjälp, säger han.

Inkubatorföretaget Equilabs startades för ett år sedan. Den information Per Eriksson fick i samband med Saabs konkurs om att starta eget företag visade sig värdefull, även om han själv först var anställd av konkursboet, och fortsatte senare på Nevs när de tog över.

I augusti i fjol släppte de en första betaversion av appen för att den skulle testas.

– Det lades ut på Facebook och vi hade hoppats på omkring 100 användare, men första veckan var det 2 000 användare. Det var svettigt, men samtidigt såg vi att det fanns ett stort intresse och det var kul.

Numera har företaget växt då Simon Bengtsson har hjälpt till så att appen även kan användas på iPhone. Therese von Hackwitz arbetar med marknadsföringen.

ANNONS

I mitten av april i år släpptes den första riktiga versionen av appen och i dag har de 14 000 användare. Än så länge finansieras verksamheten av olika lån och bidrag från Vinnova, VGR och Esa-Bic, men målet är att hitta andra finansiärer och även att det ska finnas en betalfunktion för dem som vill ha en mer utvecklad app.

Appen i dag registrerar vilken gångart hästen haft, och hur lång sträcka man ridit. Nu pågår en utveckling med att kunna använda den för hoppning. Per Eriksson arbetar då bland annat med ryttarna på Trollhättans Fältrittklubb, som ligger bredvid hans egen gård.

För några år sedan, efter att han börjat rida, köpte han och sambon en egen hästgård, där de i dag har åtta hästar.

ANNONS