Anette Andersson presenterade Unionens undersökning om kompetensutveckling för ett antal politiker i går vid en träff på Nevs.
Anette Andersson presenterade Unionens undersökning om kompetensutveckling för ett antal politiker i går vid en träff på Nevs.

Diskussion på Nevs om ökad kompetens

Tidsbrist och hög arbetsbelastning, det är två hinder för kompetensutbildning, enligt en undersökning bland 1 500 tjänstemän.

ANNONS
|

Fackförbundet Unionen hade bjudit in en rad lokala riksdagsledamöter för en politikerträff under måndagsförmiddagen. Träffen skedde hos elbilstillverkaren Nevs, där vd Mattias Bergman även berättade om företagets utveckling och vision. Undersökningen bland tjänstemännen som gjordes förra hösten, slår även fast vad kompetensutveckling är. – Det är så mycket mer än bara utbildning, säger Anette Andersson, utredare på förbundskontoret. Hon lyfte fram ett svar från en deltagare i undersökningen, som ger en bra bild: "Kompetens är en muskel som måste tränas och användas för att fungera." Enligt Anette Andersson så är företagen generellt dåliga på att ta tillvara på den kompetensresurs som redan finns bland de anställda. När undersökningen gjordes svarade fyra av tio tillfrågade att de inte genomfört någon kompetensutveckling alls det senaste året. – Ofta tänker man på kurser men det finns en bredare tolkning, en anställd kan lära sig av en kollega. Kompetensen är något man använder i sin yrkesvardag. Undersökningen lyfter även fram en tydlig skillnad mellan kvinnor och män. – Män deltar i högre grad i externa kurser medan kvinnor kompetensutvecklar genom att lära av kollegor, säger Anette Andersson. När en medarbetare ska byta arbete är det viktigt att ha dokumentation på sina kunskaper, och här missgynnas kvinnorna. Färre än två av tio medarbetare har en strategisk plan för sin kompetensutveckling. – När arbetsgivaren febrilt söker efter rätt kompetens så kan den finnas inom företaget, säger Anette Andersson. Ett annat resultat från undersökningen är at yngre premieras i högre grad för genomförd kompetensutveckling. I åldersgruppen 51 till 64 år anser 31 procent att deras ålder är en stor eller viss, faktor för att kunna påverka sin egen kompetensutveckling. Kennet Forslund (S), Jan-Olof Larsson (S), Emma Nohrén (MP), Annika Qarlsson (C), Camilla Waltersson Grönvall (M) samt Penilla Gunther (KD) var de politiker som deltog på träffen. Efter presentationen av Unionens undersökning vidtog en liten diskussion med politiker och representanter från Unionen om bland annat möjligheten till högre bidrag för att studera på högskolan för dem som kombinerar arbete med studier.

ANNONS
ANNONS