Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
PROVA

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Geelys planerade forskningscenter på Lindholmen i Göteborg. Enligt Nevs kommunikationschef är det inget hot mot Nevs, snarare en i raden av satsningar som kommer att presenteras av fordonsindustrion. Grafik: Dan-Tage Augustsson
Geelys planerade forskningscenter på Lindholmen i Göteborg. Enligt Nevs kommunikationschef är det inget hot mot Nevs, snarare en i raden av satsningar som kommer att presenteras av fordonsindustrion. Grafik: Dan-Tage Augustsson

Nevs tar Geely-satsning med ro

Nyheten om att kinesiska Geelys satsningar på Lindholmen i Göteborg är inget som oroar Nevs i Trollhättan. De ser det snarare som en del i utvecklingen och att andra satsningar Nevs kommer vara en del av är att vänta i framtiden.– Det kommer att ske mycket mer framöver, säger Fredrik Fryklund, Nevs kommunikationschef.

I veckan kom nyheten om att kinesiska fordonsjätten tillika Volvos ägare Geely kommer att bygga ett forsknings och utvecklingsscenter på Lindholmen i Göteborg. Ett center på 80 000 kvadratmeter och med en personalstyrka på 3 500 personer, en omfattning som på ytan kan se ut som ett hot mot fordonsindustrin i Trollhättan.

Läs mer: Geely bygger stort utvecklingscenter på Hisingen

Trots den massiva satsningen från en konkurrerande biltillverkare tar Nevs satsningen med ro.

– Det här hör till bilden och vi vill inte peka ut någon särskild konkurrent. Generellt sett så samarbetar alla med varandra inom fordonsbranschen, säger Fredrik Fryklund, kommunikationschef på Nevs.

Han menar att det bara är en i raden av satsningar inom fordonsindustrin och menar att det kommer att komma fler.

– Tittar man på världskartan är detta bara en del av alla satsningar. Vi på Nevs kommer att vara del av andra, fortsätter Fredrik Fryklund.

Fredrik Fryklund tror också att fordonsindustrin kommer satsa mer i Västsverige i framtiden.

– Det kommer att ske mycket mer framöver, framförallt kring batterier, säger han.

 

 

Fakta: Geely

  • Volvo Car Groups ägs sedan 2010 av kinesiska Zhejiang Geely Holding.
  • Zhejiang Geely Holding, med huvudkontor i Hangzhou, Kina, äger utöver sin post i Volvo Cars bland annat merparten av den kinesiska biltillverkaren Geely Automotive, noterat på Hongkongbörsen.
  • Bland varumärkena ingår även London Taxi Company, som tillverkar de svarta taxibilarna som trafikerar gatorna i London.
  • Lynk & Co, är ett av de senaste bilmärkena i Geely fordonsflotta. Den är designad och framtagen av Cevt i Göteborg.
  • Cevt, China Euro Vehicle Technology, är ett utvecklingscentrum för framtidens bilar inom Geely-koncernen och ligger på Lindholmen Science Park.
  • I förra veckan aviserade Geely att man tänker satsa stenhårt på Volvos prestandamärke Polestar – en eldriven sportbil.
MEST LÄST