Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Nya delägare. Stefan Tilk, koncernchef och tillförordnad vd på Nevs, kunde under onsdagen konstatera att företag fått en ny delägare.

Ny storägare satsar miljard i Nevs

Nevs fick på onsdagen klart med en ny delägare. Det kinesiska investmentbolaget, Beijing Zhigan Shenghuo Technology, skjuter till ett ägartillskott på 720 miljoner renminbi, motsvarande närmare en miljard svenska kronor.

– Det här är verkligen goda nyheter för Nevs. Det innebär både att vi får in nytt kapital och att vi får in en aktiv ägare i vårt Joint venture, säger Jörgen Scribe, finanschef på Nevs, i ett pressmeddelande.

Det kinesiska investmentbolaget har även tidigare haft ett nära samarbete med en av Nevs andra delägare, SRIT.

Investmentbolaget kommer in som en ny stor delägare i ett av Nevs dotterbolag i Tianjin.

– Beijing Zhigan Shenghuo Technology kommer in med stor kompetens och ett nätverk av banker och investmentbolag som är intresserade av ytterligare investeringar i Nevs, säger Jörgen Scribe.

Nevs befinner sig i en intensiv utvecklingsfas som kräver stora investeringar både i teknologi och i fabriker och har därför letat efter nya investerare en tid.

I juni tecknades även en avsiktsförklaring, med det kinesiska bolaget Didi Huaxing, Kinas Uber.

– Diskussionerna med Didi har pågått hela sommaren. Vi räknar med att de ska leda till ett bindande avtal under hösten, säger Stefan Tilk, koncernchef och tillförordnad vd på Nevs.

I tisdagens tidning kommenterade företagets tidigare vd, Mattias Bergman, företagets ekonomiska situation.

– Nu när flera av våra projekt går in i industraliseringsfasen är det stora utgifter till bland annat leverantörer, men det kommer även en del inkomster. När man kommer in i den här typen av process är det en del av vardagen, så jag är inte orolig. Alla leverantörer får betalt, även om det kan ske vissa förseningar, sade Mattias Bergman.

Bergman liknade Nevs med ett jättelikt start-up-bolag.

– Vår finansavdelning planerar kassaflödet med pengar in mot pengar ut. Jag är inte orolig för det, men vi finansieras till stor del av våra ägare tills nya ägare och partners kommer in.

Enligt Nevs kommunikationschef Fredrik Fryklund är det enligt affärsplanen att det är ett år med tunga investeringar, vilket också kräver nya finansiärer.

– Det vi presenterar i dag är en av flera nya finansiärer. Diskussionen med Didi fortsätter planenligt, och nu pågår deras värdering av Nevs. Det är en också en spännande partner som dels är kund, då de köper x antal elbilar från oss och de arbetar redan med morgondagens mobilitetslösningar för stora städer, säger Fredrik Fryklund.