Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/3

  Tesla till Trollhättan?

  Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla har tidigare sagt att de vill bygga en egen bil- och batterifabrik i Europa. Kan Trollhättan vara ett alternativ?

  Att Sverige och Trollhättan kan vara ett alternativ för Tesla, har en grupp, där bland annat Business Sweden ingår, framfört till det amerikanska företaget. Detta uppger flera källor till P4 Väst.

  Branschorganisationen Fordonskomponentgruppen ska också ha varit delaktiga i kontakten med Tesla redan under försommaren i fjol.

  Argumenten har varit bland annat att Nevs fabrik skulle ha plats för tillverkning av ytterligare bilmärken. Detta har Nevs sagt tidigare, men de vill inte kommentera vilka fabrikat de har haft diskussioner med.

  Ett argument som talar för Västsverige är att det redan finns en utbyggd infrastruktur med fordonstillverkning.

  Nu är det inte bara Sverige som vill locka till sig Tesla. Tidigare har Tyskland, Portugal, Nederländerna och inte minst Finland visat stort intresse för att få en ny bilfabrik.

  – Vi har Nordens ledande energikluster med en otrolig samlad kunskap om förnyelsebar energi, och nästan hos grannen, i Kaustby finns Europas största litiumfyndigheter, säger Vasas stadsdirektör Tomas Häyry, till Yle och fyller i med att Finland är ett stabilt samhälle där penningtrafik och logistik fungerar.

  Detta skrev Teknikens Värd om den 7 december i fjol då det stod att läsa om den planerade europeiska Gigafactory-fabriken där det framför allt är tänkt att tillverkas batterier men i ett senare skede förmodligen även bilar. Enligt artikeln kommer ett eventuellt etableringsbeslut bli verkligt inom två år.