Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jonas Hjalmar Blom är psykolog och berättar om psykologin bakom pensionsångest. Bild: Jonas Lindstedt

Psykologens tips för att bota pensionsångesten

Snart dimper det orange kuvertet ned i brevlådan – ett utskick som medför ångest för många svenskar. Här är varför vissa känner skräck inför pensionsbeskedet och vad man kan göra för att bota ångesten.

Medan landets pensionärer redan har nåtts av det allmänna pensionsbeskedet väntar det för många skräckfyllda orange kuvertet att landa i brevlådan de kommande månaderna.

För de som bor i Västra Götaland men som ännu inte gått i pension beräknas beskedet delas ut under de första dagarna i mars, enligt Pensionsmyndigheten.

Många upplever motstånd

Att det numer två sidor långa informationsbladet gällande den allmänna pensionen ger kalla kårar för vissa är något som psykologen Jonas Hjalmar Blom kunnat se i sin forskning.

– På gruppnivå upplever många ett motstånd kring att tänka på sin pension och att aktivt göra något för att förändra den, säger han.

Beröringsskräcken handlar till stor del om tidsrymden som pensionen innebär för många av spararna. Det är helt enkelt svårt att se sig själv om 20–30 år, vilket inte gör ekonomisk planering för sitt framtida jag lättare, enligt Blom.

– Många tycker att det ligger för långt fram i tiden och därmed blir pensionen väldigt abstrakt. Det liknar många andra beteenden vars konsekvenser uppstår långt senare. Det går att jämföra med hur vi hanterar frågor som den globala uppvärmningen och vår egen hälsa, säger Jonas Hjalmar Blom.

LÄS MER: Så maxar du pensionen

Krånglig information avskräcker

Något som också bidrar till att det orange kuvertet medför oro och ångest är hur svårtillgänglig informationen framstår för många. Det svenska pensionssystemet är för krångligt och leder till att många skjuter på besluten, enligt Blom.

Är man inte insatt är risken stor att man väntar med att ta tag i sin pension.

– Jag tror knappt att anställda på Pensionsmyndigheten förstår hur det fungerar. Det är komplexa ämnen som privatpersoner väntas fatta beslut utifrån här och nu. Är man då inte insatt är risken stor att man väntar med att ta tag i sin pension.

Pensionsmyten

Men att den gemene pensionsspararen skulle behöva vara en aktiv fondplacerare eller för den delen ofta fatta nya beslut om sin pension är en felaktig uppfattning, säger pensionsekonomen Staffan Ström.

– Det finns en uppfattning om att man måste vara aktiv, påläst och göra massvis av val hela tiden. Det är till stora delar en myt. Vill man exempelvis inte göra egna val inom premiepensionen kan man med gott samvete låta bli.

Staffan Ström, pensionsekonom på tjänstepensionsbolaget Alecta. . Bild: Alecta

Något som däremot alla bör göra, enligt Ström är att gå in på den oberoende samlingssajten minpension.se och göra en prognos. Till skillnad från det orange kuvertet ges en mer fullständig bild över hur ens pensionsutbetalningar kommer att bli. Gillar man inte det man ser är det främsta tipset att jobba längre och att starta ett eget sparande.

– Därför tycker jag att det viktigaste är att försöka hitta ett jobb som man trivs med. Något annat som är viktigare än att sätta sig in i alla olika fondalternativ är att sköta hälsan, säger Staffan Ström på Alecta.

Jobbar man heltid och har tjänstepension är man så gott som hemma, säger Staffan Ström.

Enligt psykologen Blom är ett sätt att hantera det ångestfyllda ämnet att bryta ner problemet i mindre delar. Dessa ska sedan tas i tu med vid specifikt avsatta tider.

– Att vara lite nitisk och planera in tidpunkter i kalendern då det orange kuvertet ska öppnas eller när man bör ringa en pensionsrådgivare är en framkomlig väg, säger Jonas Hjalmar Blom.

Något som har en avgörande effekt på pensionen och som enkelt går att säkerställa på minpension.se är huruvida ens arbetsgivare erbjuder tjänstepension.

Den absoluta majoriteten anställda har dessa ytterligare pensionsavsättningar genom sitt kollektivavtal. Men skulle det fattas behöver man väga upp det genom eget sparande. Detta gäller särskilt för egenföretagare.

– Jobbar man heltid och har tjänstepension är man så gott som hemma, säger Staffan Ström.

LÄS MER: Här är 00-talets största pensionsskandaler

Här är psykologens tips på hur man kan minska pensionsångesten

1. Bryt ner problemet i mindre delar. Försök alltså inte att ta tag i allt på en gång, börja hellre smått och förslagsvis med de detaljer kring pensionen som intresserar dig mest.

2. Planera noggrant. Avsätt specifika tidpunkter i kalendern då du tar itu med delproblemen. Se sedan till att hålla dessa.

3. Om du upplever pensionen som svårbegriplig, låt inte känslan av okunnighet att ta över. Pensionsmyndigheten och bolagen har också ett ansvar att göra informationen lättillgänglig, säger psykologen Blom.

4. Fokusera inte enbart på att maximera dina framtida pensionsutbetalningar. Livet efter arbetet måste sättas i ett större sammanhang om hur man vill leva sitt liv. Hälsa och relationer kan också vara avgörande faktorer för livskvaliteten.