Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Sebastian Mårtensson, biträdande regionchef på Svenskt Näringsliv.

Så rankas kommunerna av företagarna

Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet går uppåt i Svenskt Näringslivs ranking. Mellerud går nedåt, men är ändå högst rankad av de fyra kommunerna.

Trollhättan har gått upp 32 placeringar i den årliga rankingen som har gjorts sedan 2001. Den bygger bland annat på en enkät med 31 400 företagare som har gett sin syn på företagsklimatet i sina respektive kommuner.

– Trollhättans förutsättningar är enormt bra med infrastruktur och tillgång till medarbetare med ­relevant kompetens, säger Sebastian Mårtensson, biträdande region­chef på Svenskt Näringsliv.

Han tycker däremot att det är tråkigt att Trollhättans stad valt att gå ut på en privat marknad genom att bland annat bedriva gym.

– kommunen måste sluta att konkurrera med privata företag om man vill ha ett bättre företagsklimat, säger ­Sebastian Mårtensson.

På frågan om konkurrens från kommunens verksamhet ligger Trollhättan bland de sämsta i landet.  Att det går att förbättra denna del av undersökningen visar ­Vänersborgs kommun, som gått upp 68 placeringar på just denna punkt sedan i fjol.

– Även tjänstemännens attityder har gått upp, med 55 placeringar, så jag tror verkligen Vänersborg kommer att förbättra sig ytterligare framöver, säger Sebastian Mårtensson.

Att ändra en kommunal organisation tar tid, men han tycker att Vänersborg har inlett ett bra arbete.

Mellerud har visserligen gått ned tolv placeringar, men har sedan 2010 gjort en bra resa när det gäller företagsklimatet.

– Företagarna i kommunen är nöjda och det har blivit bättre om man ser till de fem senaste året. Det Mellerud har emot sig är ett dåligt tele- och IT-nät samt infrastruktur. Men Mellerud har ändå ett hyfsat resultat totalt.

På frågan om tillämpning av ­lagar och regler, har Mellerud passerat 229 kommuner på sex år, och ligger nu på en 29:e plats.

Bland alla kommunerna i Fyrbodal ligger Dals-Ed högst i rakningen, på plats 75. Lysekil är sämst med bara sju kommuner efter sig.

Lilla Edet tillhör Göteborgs­regionen, och är där den kommun som stigit flest placeringar sedan i fjol. Trots det ligger kommunen i botten med plats 209.

Bakom Lilla Edets förbättring ligger högre ranking i service till företag (+71), tjänstemännens attityder (+61), konkurrens från kommunens verksamhet (+56) samt tillämpning av lagar och regler (+51).

– Det är glädjande att framför allt tjänstemännens attityder och service till företagen gått upp, säger Sebastian Mårtensson.

De områden där Lilla Edet har sjunkit är allmänhetens attityder, vägnät, tåg- och flygförbindelser, samt skolans attityder.